Project

Woonhuis Rieteiland oost IJburg Amsterdam

Geen categorie

Diederendirrix ontwierp een statige woning aan het water op Rieteiland Oost. Het wonen aan het hofje vindt verscholen plaats achter een wilde tuin en muur van rood baksteen. Aan de achterzijde opent de woning zich naar het water toe. De luifel boven de verdiepingshoge raampartijen lijst het karakteristieke landschap van IJburg in.

Woonhuis Rieteiland oost IJburg Amsterdam

 

 

De particuliere opdrachtgever ging na zorgvuldige afweging van verschillende architectenbureaus een samenwerking aan met Diederendirrix architecten uit Eindhoven. Daarmee had het architectenbureau een mooi project in handen gekregen: een woonhuis op Rieteiland oost te IJburg Amsterdam in opdracht van een opdrachtgever met kennis van zaken. Zij sleepte met het woonhuis zelfs een nominatie voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2013 in de wacht.

Wonen op het eiland

Vanuit zowel de opdrachtgever als de architect ontstond het idee de woonruimte op tillen, waardoor het eiland maximaal ervaren kan worden. Het weidse uitzicht over het landschap is duidelijk het belangrijkste uitgangspunt geweest in het ontwerp. Zo is er een intieme woonplek ontstaan. Geen opzichtige ‘kijk mij nou’ villa, maar een woning die wat verscholen aan het hofje.

Routing

De bezoeker komt de woning binnen via het souterrain, waar ook de dubbele parkeergarage en werkkamer gelegen zijn. De woning ontvouwd zich vervolgens als men via de trap op de woonverdieping binnen komt. In de vrij indeel bare ruimte met kookeiland lijkt binnen en buiten naadloos in elkaar over te lopen door de volledig glazen gevel aan de zuidwest zijde.

 
Gesloten voorgevel verscholen achter het groen. Fotograaf Arthur Bagen

Open en gesloten

Ook de slaapkamers op de tweede verdieping zijn georiënteerd op het groen. Al het wonen keert de rug naar de straatkant. Aan deze zijde is een gesloten gevel toegepast met een kalkzandsteen binnenblad. Enkel een gering aantal venster laten wat daglicht toe. De woning omarmt letterlijk het water en het groen aan de ander zijde van de woning met de luifel die vanuit de slaapkamers doorloopt over het terras. De verjonging van deze uitkraging en de subtiele detaillering waardoor plafond van binnen naar buiten lijkt door te lopen, versterkt dit effect.

De taal van baksteen

Het woonhuis Rieteiland oost valt op met zijn rode baksten tussen het grijs van de omringende panden. Samenspraak met de buren was er niet, alleen een bestemmingsplan die de hoogte en uitstraling – modern – voorschreef. “De koppen zijn koud tegen elkaar gelegd en er is enkel met een horizontale voeg gemetseld. Door de toepassing van verschillende baksteenformaten ontstaat er hierdoor een horizontaal georiënteerde bijzondere gevel” aldus projectmedewerker Marco de Groot.

Omgeving is tuin

De overgang van het verhoogde terras naar de lager gelegen tuin aan het water is een belangrijk aandachtspunt geweest. De samenwerking van Strootman landschapsarchitecten en Diederendirrix architecten resulteerde in een brede trap in het midden van de woning.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Dennenhof 7
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Woonhuis Rieteiland oost IJburg Amsterdam
  • Projectarchitect(en) Paul Diederen
  • Adviseur installaties Bouwfysica: Trecodome, Roosendaal
  • Aannemer Bouwbedrijf de Graaf BV
  • Landschapsarchitect Strootman Landschapsarchitecten Amsterdam
  • Bouwmanagement Advies en ingenieursbureau voor bouwconstructies van de Laar BV. Eindhoven
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 300 m2
  • Programma Woonhuis met dubbele garage, woonkeuken, werkruimte, vier slaapkamers en twee badkamers
  • Aanvang bouw 07-03-2013
  • Oplevering 01-06-2012
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Diederendirrix architecten
Reageer op dit artikel