Project

Woonhuis Noord Sleen

Geen categorie

Tussen de oude boerderijen in Noord Sleen is een woonhuis gebouwd. Het ontwerp is een eigentijdse vertaling van een Drentse boerderijvorm. Het spel tussen oud en nieuw is voelbaar, zowel in typologie als in constructie, detail en materiaal. Duurzaamheid heeft een grote rol gespeeld. De woning beschikt over een warmtepompsysteem en de installaties zijn vergaand geïntegreerd met behulp van Gira-domoticasystemen.

Woonhuis Noord Sleen

Met het ontwerp is op een aantal niveaus gezocht naar een eigentijdse vertaling van de oude boerderijen aan de Dorpsstraat. De schuine typologische aanbouw voor wagens volgt de bocht in de Dorpsstraat. Meer licht in de woning is gerealiseerd door aan de achterzijde het gebouw ‘af te snijden’. Het resultaat is een eigenzinnig gebouw dat afhankelijk van de benadering verandert van boerderij naar moderne villa.

Het moderne woonprogramma van de villa is voelbaar tot aan de straat, doordat de traditionele baanderdeur als grote glazen pui is vormgegeven. Hiermee wordt tot in het hart van de woning gekeken. In alle ruimten is het karakter van de constructie en dakvorm ervaarbaar. Van wijnkelder tot speelzolders.

Twee grote vides zorgen ervoor dat de verschillende woonfuncties makkelijk met elkaar in contact kunnen staan. Dit levert een open plattegrond op, waarin ook ruimte is om je eigen plek te zoeken.De woning heeft een geheel houten constructie, gebaseerd op de traditionele spantenconstructie. Er is een houtoven gestookte handvormsteen gebruikt waarin het ambacht van het maken zichtbaar is. Tegenover de tastbaarheid van de steen staat de abstracte benadering van de details en het zinken roeven dak.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Dorpstraat 14a
  • Plaats Noord Sleen
  • Projecttitel Woonhuis Noord Sleen
  • Projectarchitect(en) ir. Gert Anninga
  • Toeleveranciers false
  • Programma woonhuis
  • Voorlopig ontwerp 31-08-2013
  • Definitief ontwerp 31-08-2013
  • Aanvang bouw 31-08-2013
  • Oplevering 01-06-2013
  • Opdrachtgever familie Knipscheer
  • Ontwerpbureau Nine Oaks
Reageer op dit artikel