Project

Woonhuis IV

Geen categorie

Het huis ligt op een hoekkavel in de karakteristieke jaren ‘30 wijk Den Elzent, tegen het natuurlijke landschap van het Dommeldal, in het stadscentrum van Eindhoven. Het bestaande hoofdhuis is relatief klein qua opzet, daarentegen heeft het kavel voldoende maat om op een zorgvuldig ingepaste wijze een uitbreiding te weerstaan. Een uitbreiding waarin extra comfort wordt toegevoegd aan het bestaandehuis.

Woonhuis IV

 De transparante toevoeging aan het woonhuis is een voortzetting van een eerdere exterieur uitbreiding met dunne zwevend betonnen dakrand. Deze overstekken geven een evenwichtig beeld, waardoor de ruimten naadloos in elkaar overlopen, en de tuin een intieme omsloten karakter krijgt.

Belangrijk zijn de zichtlijnen, waardoor afzonderlijke ruimten ontstaan zoals een studie nis, een verlaagd zitgedeelte met brede vensterbanken en hangende openhaard, een transparante doorloop langs het zwembad, naar een logeer-, verblijfsruimte met sanitaire ruimte.

Er is veel aandacht besteed aan een zorgvuldige detaillering, waardoor ruimte wordt bespaard en deze vloeiend in elkaar overlopen. Positionering van daklichten, (gebogen) wanden, traptreden, nissen waarin gordijnen zijn opgeborgen, vloerverwarming en plafondkoeling, akoestische panelen en verlichting zijn naadloos weggewerkt en bepalen daarmee de uitstraling en het karakter van de ruimte.

Constructie

De in het werk gestorte dakvloer is uitgevoerd in een dikte van 200 en 180 mm en een kwaliteit C28/35. Deze vloer met diverse grote sparingen, vloersprongen, verjongingen en uitkragingen is uitgerekend met behulp van SCIA Engineer. Bouwkundige voorzieningen zoals gordijnrails en ledverlichting zijn opgenomen in de betonvloer. Ten behoeve van akoestisch comfort zijn boven de verblijfsruimten delen van de onderzijde van de betonvloer 30 mm verjongd.

Deze velden van 30 mm dik zijn gevuld met geluidsabsorberend materiaal. De rondom de dakvloer aanwezige luifel is vervaardigd uit een beperkt aantal prefab betonnen elementen. Deze elementen zijn opgehangen aan de dakvloer en elk afzonderlijk gesteld met behulp van stelbouten in de spouw. De begane grondvloer bestaat uit een in het werk gestorte vloer op zand met diverse vloersprongen.

Als onderdeel van de in het werk gestorte beton zijn tussen de vloerniveaus diverse fijnmazig gewapende bankjes met een dikte van 70 mm gerealiseerd. De bankjes boven de weggewerkte radiatoren zijn uitgevoerd met sparingen ten behoeve van deze radiatoren.

De begane grondvloer van de woning omsluit een eveneens in het werk gestort zwembad. Ook hier zijn bouwkundige voorzieningen zoals ledverlichting en de waterafvoer opgenomen in de betonwanden.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Eindhoven
  • Projecttitel Woonhuis IV
  • Projectarchitect(en) Stefan de Bever
  • Toeleveranciers false
  • Programma uitbreiding en verbouwing particulier woonhuis inclusief buitenbad
  • Voorlopig ontwerp 04-09-2013
  • Definitief ontwerp 04-09-2013
  • Aanvang bouw 04-09-2013
  • Oplevering 01-01-2013
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau de bever architecten
Reageer op dit artikel