Project

Woonhuis in Meppel

Geen categorie

De familie van Leeuwen besloot het heft in eigen handen te nemen. Zij lieten hun huis ontwerpen door JagerJanssen architecten BNA: een staaltje particulier opdrachtgeverschap dat Jaap en Judith het gewenste woonhuis opleverde. Het relatief smalle en diepe kavel is gevuld met een vrijstaande ‘briljantgeslepen’ volume. Een afwijkende architectuur binnen de Meppelse nieuwbouwwijk.

Woonhuis in Meppel

Langs de cataloguswoningen in de nieuwbouwwijk van Meppel verrijst een donkergrijs volume. De entree is opvallend uitgevoerd in contrasterend witte trespa platen. Omdat het kavel binnen het beeldskwaliteitplan ‘Berggierslanden Meppel’ onder de vrije sector valt is de richting, het kleur- en materiaalgebruik vrij te kiezen door de architecten en opdrachtgevers.

Ruimtelijke interacties

Ruimtelijke verrassingen en interacties vormen een belangrijk onderdeel van de ervaring van het huis. Judith en Jaap van Leeuwen kaartten dit aan, JagerJanssen architecten BNA toonden hun de mogelijkheden. De vide boven de woonkamer met glazen balustrade geeft een speelse blik door de woning. Overal zijn de wanden hoogglans strak wit geschilderd en is er een lichtgrijze vloerafwerking toegepast. In combinatie met de vele dakramen ontstaat er zo een lichte en transparante ruimte.

 

Interieur woning van Familie van Leeuwen. Fotograaf Ossip van Duivenbode

Blinde gevel

Op de eerste verdieping is door de lange as van de voorgevel naar de zuidgevel naar twee richtingen zicht gecreëerd over de geluidswal en schuttingen heen. Op de begane grond kijk je van de woonkamer de diepe tuin in. Aan de voorzijde van het huis is de garage binnen het volume geplaatst. Op termijn zal deze namelijk dienst gaan doen als atelier. De langszijden van de woning zijn beide juist vrijwel blind uitgevoerd. Alleen een subtiel opgewerkt bakstenen detail laat daglicht het atelier binnen.

Prisma

De detaillering is strak en sober. De vorm voert de boventoon. Daarin vormt de materialisatie het speelse karakter: de baksteen ‘Dollard’ van de firma Strating zorgt voor een glans afhankelijk van het moment van de dag en de mate van zon. De gevelopeningen priemen door de prisma heen, soms in het vlak van de gevel, soms dieper teruggelegd. Zodra ook de tuin aangelegd is, zal de woning een wat vriendelijker karakter krijgen.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Meppel
  • Projecttitel Woonhuis in Meppel
  • Projectarchitect(en) Alex Jager en Rogier Janssen
  • Adviseur installaties Tom Grootscholten (EPC, ventialtie en daglicht)
  • Aannemer Harcom Bouw
  • Bouwmanagement Ingenieurs Groep Emmen
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 221 m2
  • Aanvang bouw 18-02-2013
  • Oplevering 01-10-2012
  • Opdrachtgever Jaap en Judith van Leeuwen
  • Ontwerpbureau JagerJanssen architecten BNA
Reageer op dit artikel