Project

Woonhuis IJburg

Geen categorie

Woonhuis IJburg is een prachtig gelegen woonhuis aan de rand van eiland Rieteiland-Oost, pal aan de waterkant. Op het nieuwe kavel hebben wij een vrijstaande woning ontworpen die zorgvuldig in de waterrijke plek is ingebed en door zijn open en panoramische kwaliteiten een groot gevoel van ruimte creëert. Het vrijheidsgevoel weerspiegelt de wens van de opdrachtgevers en karakteriseert het ontwerp.

Woonhuis IJburg

Belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp is het vrije uitzicht op het water. Woonhuis IJburg is een sculpturaal volume in hout waarin ruimschoots openingen zijn gespaard voor het zicht op het panorama. De achterzijde bestaat geheel uit glazen puien die tevens toegang bieden tot het vlonderterras en het pandbreed balkon. De puien worden subtiel omkadert door dezelfde gevelstructuur in hout waardoor het volume een plastische uitstraling krijgt.

 

De entree is aan de voorzijde geaccentueerd door een omlijsting in beton. Naast de entree bevindt zich de keuken, de woonkamer aan de achterzijde is gericht naar het water. Het terras en de tuin zijn op het zuidoosten georiënteerd. Eén zijgevel bestaat hoofdzakelijk uit glas, de horizontale glasstrook in de andere zijgevel is uitgevoerd in gematteerd glas dat binnen de achterzijde van de wandkast vormt. Hierdoor stroomt zacht en diffuus licht de woonkamer binnen. Doel van deze ontwerpkeuze is het creëren van privacy en beslotenheid voor de bewoners zonder met gesloten gevels te werken. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Larikslaan 19
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Woonhuis IJburg
  • Projectarchitect(en) Marc Prosman
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 27-08-2013
  • Definitief ontwerp 27-08-2013
  • Aanvang bouw 27-08-2013
  • Oplevering 20-08-2012
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau marc prosman architecten
Reageer op dit artikel