Project

Woning in Sint Katelijne Waver (B)

Geen categorie

Ongebouwde kavels zijn in Vlaanderen steeds schaarser. Als gevolg van een sinds de Tweede Wereldoorlog aanhoudende bouwproductie in de private sector is Vlaanderen bijna letterlijk volgebouwd – met de speculatieve gebouwen van ontwikkelaars, met generieke woondromen van families, met onooglijke architectuur van de periferie.

Woning in Sint Katelijne Waver (B)

 

 

Maar heel af en toe wordt op een vrije kavel iets gebouwd wat de suburbane gewoonheid overstijgt, zoals woning VMVK door dmvA Architecten. Het architectenbureau streefde naar een gebouw met een sculpturale, plastische uitstraling.

Overal gecoat zink

Dit effect is bereikt door het hele volume te bekleden met hetzelfde materiaal: wit gecoat zink. De fijne belijning van de vele naden, hun precieze en ritmische compositie en subtiele schaduwspel gevel de gevelaanzichten diepte en perspectief.

Ben je nieuwsgierig naar de hele projectbespreking? Lees dan het artikel van Eva Storgaard in het januarinummer uit 2013 van de Architect.


Op de bovenste verdieping ontvouwt zich het meest verrassende onderdeel van het huis: een besloten openluchtkamer. Deze dient het hele jaar door voor ontspanning, zonnebaden, douchen, festiviteiten, sterrenkijken. Fotograaf Frederik Vercruysse

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Woning in Sint Katelijne Waver (B)
  • Projectarchitect(en) Tom Verschuren, David Driessen
  • Adviseur installaties dmvA Architecten, Antwerpen (B)
  • Aannemer HBK (ruwbouw), Bert Meeus (zink), KA construct (aluminium raamkozijnen)
  • Bouwmanagement ASB studiebureau, Wortel, (B)
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 636 m2
  • Programma vrijstaande woning voor gezin met twee kinderen
  • Voorlopig ontwerp 01-12-2008
  • Definitief ontwerp 01-08-2009
  • Aanvang bouw 04-02-2013
  • Oplevering 01-08-2011
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau dmvA Architecten, Antwerpen (B)
Reageer op dit artikel