Project

Woning in Knokke door Govaert & Vanhoutte

Geen categorie

Op een krap plot aan de Graafjansdijk in Knokke staat een huis dat zich perfect schikt in zijn context. Terwijl de noordgevels zich openen naar het rurale landschap, is de zuidgevel gesloten, slechts onderbroken door een entree. Deze gevel is gematerialiseerd in eenvoudige houten planken, waardoor de woning in het vluchtige voorbijgaan doet denken aan een schuur.

Woning in Knokke door Govaert & Vanhoutte

De Graafjansdijk was vanaf de negende eeuw een vitaal onderdeel van de stormkering die delen van Frankrijk en België beschermde tegen de grillen van de Noordzee en de Schelde. Tegenwoordig resteert slechts een deel van de dijk, pittoresk gelegen in de landelijke omgeving van Knokke.

De begane grond van de woning is volledig bekleed met houten planken. Zelfs de toegang tot de garage is onzichtbaar weggewerkt in de gevel. De solide materialisering contrasteert met de transparantie van de bovengelegen verdieping. Een balustrade zorgt ervoor dat de buitenruimte op de eerste verdieping is afgeschermd van de blikken van voorbijgangers op de dijkweg.

De transparante eerste verdieping biedt ruimte aan de keuken en de woonkamer. Vooral de keuken is een blikvanger: het kookeiland heeft een riante maatgeving en loopt naadloos over in de tafel. Het eiland verbindt de woonkamer met de buitenruimte, waardoor een vanzelfsprekend leefgebied ontstaat tussen binnen en buiten.

Het keukeneiland is vervaardigd van onbewerkt metaal. De keukenkasten zijn vervaardigd van hetzelfde hout als de buitengevel. Ze richten de blik op het vrije uitzicht terwijl ze de bewoners er tegelijkertijd van afschermen.

De materialen die in de gevels zijn toegepast, vinden hun weerklank in het interieur. De intieme slaapvertrekken combineren een zwarte Tadelakt-vloer met op maat gemaakt houten meubels.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Graafjansdijk
  • Plaats Knokke
  • Projecttitel Woning in Knokke door Govaert & Vanhoutte
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 15-07-2015
  • Oplevering 01-04-2015
  • Ontwerpbureau Architectuurburo Govaert & Vanhoutte
Reageer op dit artikel