Project

WK 2014 Brasil – Arena de São Paulo door Aníbal Coutinho

Geen categorie

Vanavond is de Arena de São Paulo het decor voor de wedstrijd tussen Nederland tegen Chili. Het stadion, de thuisbasis van SC Corinthians Paulista, is een ontwerp van Aníbal Coutinho, samen met Diegues and Lamb en MPG (Miguel Pinto Guimarães). Helaas is de glazen gevel, het belangrijkste element in het ontwerp, niet geplaatst. Het glas is te laat afgeleverd.

WK 2014 Brasil – Arena de São Paulo door Aníbal Coutinho

 

 

Het ontwerp van de ‘Arena de São Paulo’ heeft Coutinho gebaseerd op de ontwerpen zoals gebruikt in de Bauhaus-architectuur. Daarnaast is er veel studie verricht in een efficiënte toegang, zichtbaarheid in het landschap, comfort en duurzaamheid.

Het Duitse kantoor Werner Sobek is door de Korinthiërs ingehuurd om het structurele ontwerp van het dak en de gevel te ontwikkelen. Het concept van de doorschijnende gevel aan de westkant van de arena is ontstaan door schoonheid te combineren met natuurlijke verlichting, het thermisch comfort en onderscheidende esthetische. Daglichttoetreding over de gevel , maakt het gebruik van lampen overbodig wat weer ten goede komt aan de duurzaamheid.

WK 2014 Brasil - Sao Paulo, Arena de Sao Paulo door Aníbal Coutinho 

Een belangrijk onderdeel van het project is de ventilatie. Een van de meest voorkomende problemen bij oudere stadions is het gebrek aan wind op het veld waardoor de grasvelden sneller wegrotten. Architecten moeten hiervoor praktische oplossingen vinden zonder tekort te doen aan het ontwerp. De arena in São Paulo heeft heeft hiervoor in het ontwerp een plat dak gekregen. Samen met de aerodynamische vorm van het stadion wordt de wind als het ware uit een windtunnel over het veld geblazen. De aanwezige toeschouwers zorgen voor verdere verspreiding van de lucht.

Het nieuwe stadion heeft een vierkante vorm met oorspronkelijk een enorm uitkragend dak, grote overspanningen van lichtgewicht materiaal die rusten op twee gebouwen. Het gebouw aan de westkant moest voor de WK voorzien zijn van een enorme glazen gevel, helaas is de glasleverancier te laat geweest met aanleveren waardoor dit in een later stadium wordt geplaatst.

Aan de oostkant is de arena voorzien van een reusachtig ledscherm. Beiden moeten de zichtbaarheid  voor de bezoekers in het stadion vergroten. Voor de aanleg is door de voetbalclub constructiebedrijf Werner Sobek ingeschakeld. De constructeur berekende behalve de windtunnel en het aerodynamische profiel van het stadion ook de minimale structuur die gebruikt wordt om het gewicht van de envelop van het gebouw te ondersteunen. Volgens directeur ingenieur Wolfgang Sundermann van Werner Sobek, vereist dit type constructie van aluminium een geavanceerde engineering en grondige kennis van materialen. 

“In hoge gebouwen merken we een aantal doelen. Vermindering van het gewicht van de daken en de elementen die hen steunen (zuilen en muren en funderingen). Dit resulteert in een flinke kostenreductie.”

Dat berekeningen niet altijd kloppen of mooier worden uitgelegd blijkt uit het feit dat tijdens de afrondende fase van de bouw een deel van het dak instortte. Hierdoor schoof de geplande openingsdatum van maart 2013 op naar mei 2014.

Het stadion bevat een auditorium, restaurants, bars, 89 vipruimtes, 502 toiletten en winkelruimtes. Bezoekers hoeven niets van de wedstrijd te missen dankzij de 3500 aangebracht lcd-tv’s. Daarnaast vervoeren 15 liften en tien roltrappen de bezoekers naar hun plaatsen. Parkeren kan op 1620 niet overdekte en op 929 overdekte parkeerplaatsen.

De organisatie hoopte op tijd klaar te zijn voor het WK, dan kunnen maar liefst  65.000 toeschouwers genieten van vier groepswedstrijden, een achtste finale en halve finale.

 Arena_SaoPaulo_april_2014
Het stadion in april 2014.

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Plaats São Paulo
 • Projecttitel WK 2014 Brasil - Arena de São Paulo door Aníbal Coutinho
 • Aannemer Odebrecht
 • Bouwmanagement Werner Sobek
 • Toeleveranciers false
 • Voorlopig ontwerp 30-05-2011
 • Definitief ontwerp 30-05-2011
 • Aanvang bouw 23-06-2014
 • Oplevering 01-06-2014
 • Bouwsom inclusief installaties (€) 349 miljoen dollar
 • Ontwerpbureau Aníbal Coutinho ism Diegues and Lamb en MPG (Miguel Pinto Guimarães)
Reageer op dit artikel