Project

Winkelgebouw en parkeergarage Westerstraat

Geen categorie

In Emmen zijn een aantal nieuwe grootschalige winkelformules niet in de periferie gesitueerd, maar ingepast in de noordelijke binnenstad. Inzet is de revitalisering van het Noorderplein en de activering van de ‘achterkant’ van Centrum Noord. De Nijl (coördinerend architect) maakte een bebouwingsplan voor een ondergrondse parkeergarage (Nijl) met winkelgebouwen aan de Westerstraat (Nijl) en het Noorderplein (Attika).

Winkelgebouw en parkeergarage Westerstraat

Parkeergarage
De maatvoering van de locatie bepaalt de hoofdvorm van de garage. Het bestaande woongebouw deelt de garage in twee gelijke compartimenten. Het ene deel is georiënteerd op het Noorderplein (Mediamarkt), het andere op de Westerstraat (winkelgebouw).

In de materialisering is veel aandacht voor oriëntatie, gebruiksgemak en (dag)licht. De langswanden hebben een continue karakter door het ritme van dragende kolommen met daartussen de ruwe diepwand. De garage wordt verder geleed door vrijstaande trappenhuizen en translucente kopwanden, beiden in glazen bouwstenen. Een lichte, overzichtelijke entree voor Centrum Noord.

Winkelgebouw
De Westerstraat is onderdeel van de ‘stadsvloer’ van Binnenstad Noord. Hier zijn toegangen gesitueerd en is de relatie open en uitnodigend. De Hondsrugweg is een ‘parkweg’ met vooral autoverkeer. Hier is de relatie representatief.

Om een evenwicht te verkrijgen tussen de kleinschalige en grootschalige gebouwen in de omgeving, zijn de winkelgebouwen terughoudend van karakter. De nadruk ligt op ensemble werking: verscheidenheid en samenhang. Het hoofdmateriaal is roodbruine baksteen, gecombineerd met betonaccenten. De grote vensters van bronskleurig aluminium vormen royale entrees en grote etalages voor de winkels. De bovenbouw heeft een geleding door diepe negges en afwisseling van open en gesloten delen. Dat levert een uitnodigende uitstraling, zowel overdag als in het avondbeeld.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Westerstraat 183
  • Plaats Emmen
  • Projecttitel Winkelgebouw en parkeergarage Westerstraat
  • Projectarchitect(en) Endry van Velzen
  • Toeleveranciers false
  • Programma Nieuwbouw openbare parkeergarage met 460 parkeerplaatsen en winkelgebouw Westerstraat met 6800 m2 grootschalige detailhandel
  • Aanvang bouw 01-09-2014
  • Oplevering 01-03-2014
  • Opdrachtgever Gemeente Emmen (parkeergarage), Van Dijk Projects & Investments (winkelgebouw)
  • Ontwerpbureau De Nijl Architecten
Reageer op dit artikel