Project

Wegensteunpunt Assen

Geen categorie

Rijkswaterstaat en de provincie Drenthe gaan intensiever samenwerken op het gebied van gladheidbestrijding. Voor de zoutvoorraad en de voertuigen ontwierp 24H-architecture nieuwe loodsen. De opzet van de stallingsgebouwen symboliseert de samenwerking tussen beide opdrachtgevers. Opvallend is de grote hoeveelheid lokaal hout die in diverse soorten en maten wordt toegepast.

Wegensteunpunt Assen

De stallingen zijn in een V-vorm geplaatst. De houten hoofdconstructie overspant 16 meter waardoor een grote manoeuvreerbaarheid ontstaat. Op locatie gekapte boomstammen zijn een op een hergebruikt als kolommen. Deze stammen komen ook terug in de dakrand. De daken lopen over in taluds van gras en sedum. Naast dat dit de gebouwen op laat gaan in hun omgeving, zorgt dit ook voor een goede opvang van regenwater.

 

De twee lange zones van de V-vorm komen samen bij de gemeenschappelijke kantine. 24H-architecture heeft de twee hoofdbalken hier om elkaar heen geslingerd om de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en provincie Drenthe te benadrukken. De punt van een van de ene stalling steekt in de andere. Middels twee grote deuren kan deze punt geopend worden geopend, waardoor de kantine ontsloten wordt.

Zoutloods

Centraal op de locatie is de nieuwe zoutloods geplaatst. De vier betonnen bakken van in totaal 1600 m2 worden overdekt door een groot houten dak. Dit wordt gedragen door 48 houten stammen die op de betonnen wanden zijn geplaatst. Het dak komt hierdoor los en hangt als een paraplu boven het zout.

De gelamineerde houten dakliggers overspannen in drie richtingen. Geïnspireerd op het zoutkristal vormen ze zo sterkruizen met 6 poten. Op plekken met een grote overspanning krijgen de houten liggers een ‘buik’, waardoor het draagvermogen toeneemt. Deze rondingen versterken tevens het sculpturale effect van de dakconstructie.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres balkendwarsweg
  • Plaats Assen
  • Projecttitel Wegensteunpunt Assen
  • Projectarchitect(en) Rijkswaterstaat, Provincie Drenthe
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3500m2
  • Aanvang bouw 19-06-2014
  • Oplevering 01-01-2014
  • Ontwerpbureau 24H > architecture
Reageer op dit artikel