Project

VNN Vossenloo Eelde

Geen categorie

Verspreid over het monumentale landgoed van de voormalige Havezathe Oosterbroek in Eelde (Gemeente Tynaarlo), heeft Verslavingszorg Noord Nederland drie van haar instellingen ondergebracht in verschillende gebouwen. De 3 afdelingen (IMC, Hoog Hullen en Breegweestee) worden naast elkaar gehuisvest in een lineair gebouw van 2 verdiepingen.

VNN Vossenloo Eelde

In de diepte is het gebouw in 2 zones opgedeeld. Achterin het gebouw, aan de westzijde (langs de bosrand) en aan de noordzijde is de gestapelde logiesaccommodatie (slaapkamers met wandenstructuur) gepland. In een flexibele zone (met kolommenstructuur) achter de glasgevel aan de ‘groene kamer” zijn de woon- en behandelruimten gepland. Tussen de woon- en behandelruimten en de slaapkamerzone zorgt een binnenstraat met licht van boven voor de interne verkeerstructuur.

Door dit concept is het voor de 3 naast elkaar gelegen afdelingen mogelijk om slaapkamers van elkaar te ‘lenen’ en op deze wijze de bezettingsgraad te optimaliseren. Bovendien sluit het behandelcentrum, dat zich over de volle lengte op de 1e verdieping uitstrekt, aan bij alle drie naast elkaar gelegen afdelingen.

VNN heeft aangestuurd op een uiterst duurzaam ontwerp voor de nieuwbouw.

De compacte lay-out en de transparantie van het ontwerp spelen daarin een belangrijke rol. De overvloedige daglichttoetreding via glasgevels en daklichten zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en voor een beperking van de aan verlichting te spenderen energie.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Oosterbroek 1
  • Plaats Eelde
  • Projecttitel VNN Vossenloo Eelde
  • Projectarchitect(en) Marieke Blanken
  • Toeleveranciers false
  • Programma Zorg
  • Voorlopig ontwerp 27-08-2015
  • Definitief ontwerp 27-08-2015
  • Aanvang bouw 27-08-2015
  • Oplevering 01-06-2015
  • Opdrachtgever Verslavingszorg Noord Nederland
  • Ontwerpbureau IAA Architecten
Reageer op dit artikel