Project

Villa Sterkenburg – DP6 architectuurstudio

Geen categorie

“Het is ingewikkeld om iets doodsimpels te bereiken”, stelt Architect directeur Robert Alewijnse van DP6 architectuurstudio. Het bureau is al een tijd bezig met transparantie. Voor een private opdrachtgever met een gemiddeld budget is een nieuw detail ontwikkeld. In Villa Sterkenburg in Driebergen zorgen grote glasvlakken zonder kozijnen voor een sterke relatie tussen het interieur en de omliggende bossen.

Villa Sterkenburg – DP6 architectuurstudio

Het woonhuis kent twee verschillende sferen. Onder een doorgaand zadeldak liggen de slaapvertrekken in een privé domein achter gesloten wanden, terwijl de dubbelhoge woonvertrekken zich rijkelijk openen naar de omgeving. De volledig houten constructie bestaat uit een combinatie tussen dichte wanden en spanten, die deze sferen mogelijk maakt. Aan de zuidzijde langs de woonvertrekken steekt het dak door over het terras, dat hiermee onderdeel van het huis wordt. In het interieur zijn de spanten en vloeren van vurenhout, terwijl de gevels en spanten buiten van douglas hout zijn gemaakt.

Stijfheid en precisie

Om de transparantie in de woonvertrekken te realiseren is een nieuw detail ontwikkeld. In eerdere projecten werden kozijnen precies uitgelijnd met een houtconstructie. Twee kozijndelen hebben dan samen dezelfde breedte als één spant. Bij Villa Sterkenburg wordt het glas direct tegen de houten spanten geplaatst. “Stijfheid en precieze zijn hierbij heel belangrijk. Doordat de productie van spanten tegenwoordig computergestuurd wordt aangestuurd, is eenzelfde precisie te bereiken als bij kozijnen”, stelt Alewijnse.

verticaal geveldetail (zie voor meer tekeningen de bijgesloten pdf)

 

Opbouw

De volledige houtconstructie is in samenwerking met Woodteq ontwikkeld en uitgetekend. Het bedrijf plaatst de constructie tot op de millimeter nauwkeurig. De combinatie van spanten en massief houten wanden van Cross Laminated Timber (CLT) zorg voor een zeer stijf geheel. Rond de woonvertrekken is het glas direct tegen de spanten geplaatst. Hiervoor worden in het werk latten tegen de constructie geplaatst die het glas dragen. Een gelijmde hardhouten afwerklat met dezelfde breedte als de spanten houdt het glas op de plaats. De ruiten hebben net zoveel speling als in een normaal kozijn.

Particulier opdrachtgeverschap

Of dit detail goedkoper is dan een detail met kozijnen is volgens Alewijnse moeilijk te zeggen. De opdracht voor de constructie is aanbesteed met beide details als mogelijkheid. Dat voor deze variant is gekozen kan erop wijzen dat het goedkoper is. Kleine opdrachten als deze zijn voor DP6 interessant om naast de grote projecten te doen. Het is echter geen kurk om op te drijven omdat ze relatief veel tijd kosten, en er vaak beperkingen zijn in het budget. Wel is er meer ruimte voor experiment, en daar is dit project een bewijs van.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Driebergen
  • Projecttitel Villa Sterkenburg – DP6 architectuurstudio
  • Aannemer Aannemersbedrijf Sondervan, Werkhoven
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 305 m2
  • Aanvang bouw 05-12-2016
  • Oplevering 01-01-2016
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau DP6 architectuurstudio, Delft
Reageer op dit artikel