Project

Villa Hindeloopen – Lautenbag architectuur

Geen categorie

Na een intensieve samenwerking tussen opdrachtgever en architect is in Friesland Villa Hindeloopen opgeleverd. De vraag was een woning met een oude stal en hooiberg te verbinden, en meer leefruimte te creëren die verbonden is met de omgeving. De opdrachtgever vond het een uitdaging om de verbouwing zelf en zonder hoofdaannemer te realiseren met behulp van kennissen en specialisten uit de omgeving. Architect Diana Lautenbag kreeg naast een ontwerpende ook een coördinerende rol.

Villa Hindeloopen – Lautenbag architectuur
© Marc de fotograaf.

De vorm en indeling zijn vrij snel vastgelegd, naar de details en materialisering is veel onderzoek gedaan. Drie verschillende bouwdelen hebben een eigen karakter gekregen. In het bestaande woonhuis op de kop liggen een lounge, studiekamer en slaapkamers. Een nieuwe minimalistische ‘hals’ met strekmetalen gevel verbindt de kop met de romp. Vanuit de hier gelegen, met licht overgoten woonkeuken kijk je uit over het landschap. De voormalige stal in de romp doet nu dienst als slaapkamer. In de hooiberg hierachter ligt een bed en breakfast. Het ontwerp is uitgezet op een stramien van 1.20 meter. Zo sluiten de verhoudingen van de verschillende onderdelen op elkaar aan.

 

Extra bouwtijd

Vanwege de alternatieve manier van bouwen was extra tijd beschikbaar voor het ontwerp. Met 3D-modellen zijn steeds verschillende varianten aan de opdrachtgever voorgelegd om de beste optie te kiezen. De kunststof kozijnen liggen bijvoorbeeld achter de houten gevelbekleding. Hiervoor is versneld een nieuw kozijn van Veka ontwikkeld. Ook is de grootst mogelijke aluminium schuifpui met verborgen schuifdeur is toegepast. Zo ontstaat een sterke relatie tussen de woonkeuken en de omgeving.

 

Bouwplaats

Diana Lautenbag had naast een ontwerpende rol ook een rol op de bouwplaats. Voor knelpunten en details die een aannemer normaal in het werk oplost, zijn tijdens de bouw opnieuw tekeningen gemaakt. Zo kon het ontwerp tot in de kleinste details worden vormgegeven. De toegepaste materialen en producten zijn waar mogelijk geleverd door lokale leveranciers. Dit geldt bijvoorbeeld voor zowel de red cedar gevelbekleding als de strekmetalen gevel, de installaties, staalconstructie, zonwering en domotica.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Hindeloopen
  • Projecttitel Villa Hindeloopen - Lautenbag architectuur
  • Projectarchitect(en) Diana Lautenbag
  • Adviseur installaties Hiemstra B.V., Koudum
  • Bouwmanagement Ir. Bureau C.M. Linek, Sneek
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 30-09-2016
  • Oplevering 01-01-2015
  • Opdrachtgever Privaat
  • Ontwerpbureau Lautenbag architectuur
Reageer op dit artikel