Project

Villa Bilthoven – Kraal Architecten

Architectuur

In een bosrijke omgeving in Bilthoven heeft Kraal Architecten een chalet-achtige villa gerenoveerd, uitgebreid en het interieur aangepakt. Een belangrijke eerste stap was het introduceren van nieuwe assen in de plattegrond waardoor logische looplijnen en behaaglijke leefruimtes zijn ontstaan. Met de renovatie heeft Kraal Architecten een opzienbarend project in de portefeuille erbij gekregen.

Villa Bilthoven – Kraal Architecten
Achterzijde, fotografie: Ed van Rijswijk

Contrast

De uitbreiding bestaat uit verschillende volumes en contrasteert sterk met de bestaande villa. De schil van de uitbreiding is uitgevoerd in zwart zink en glas. Daarnaast is de kleurstelling van de bestaande woning aangepast waardoor het aanzien van villa compleet is veranderd. Hiermee voldoet de renovatie aan de wens van de opdrachtgever om de woning eigentijdser en minder massaal te laten overkomen.

Uitbouw

Afgestemd op het programma van eisen is de uitbouw naar achteren toe gerealiseerd. Het interieur gaat hand in hand met de nieuwe zinken volumes. Vanuit de eetkamer en leefkeuken lopen de puien door tot voorbij het plafond, waardoor de relatie met de tuin wordt versterkt. Het bad in de badkamer bevindt zich achter de pui van de keuken en biedt een panoramisch uitzicht van de tuin. Zo is ook de douche een uniek onderdeel in de ruimtelijke organisatie. Deze bevindt zich vlak onder het schuine dak en biedt tegelijkertijd een mooi uitzicht op zowel de achter- als de voortuin. De unieke formatie van het geheel beantwoordt de wens van de opdrachtgever om de verbinding tussen binnen en buiten maximaal te versterken.

Interieurontwerp

Het interieurontwerp diept de richting van het architectonische concept verder uit.Door te werken met een samenhang van materialen, vormen en kleuren ontstaat een eenheid tussen de verschillende leefruimtes. De combinatie van deze rustige basis met de zwarte stalen deuren geven het interieur contrast. Door de verschillende maatwerkmeubels zijn de ruimtes effect benut en ingedeeld. Daarnaast zijn in het maatwerk de wensen van de opdrachtgevers tot in detail doorgevoerd zodat het woonhuis een heerlijke plek is geworden om te wonen.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres anoniem
  • Plaats Bilthoven
  • Projecttitel Kraal Architecten verbouwt zwart wit
  • Projectarchitect(en) Thomas Kraal & Thom Winters
  • Medewerkers Bas Stolten, Monique Martens & Sanne Dijkers
  • Adviseur constructie Luijendijk Constructie Adviesbureau, Oosterhout
  • Aannemer Boswijk, Doorn
  • Interieurarchitect Kraal architecten, Utrecht
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 50 m2
  • Netto inhoud 140 m3
  • Voorlopig ontwerp 2015
  • Oplevering oktober 2016
  • Opdrachtgever particulier, Bilthoven
  • Ontwerpbureau Kraal architecten
Reageer op dit artikel