Project

Villa Benc in Astene (B)

Geen categorie

CAAN architecten ontwierp een villa voor opdrachtgever Benc, Villa Benc genaamd. Ondanks de strikte eisen vanuit het stedenbouwkundige plan hebben de architecten een mooie villa ontworpen en ontwerpruimte binnen deze eisen gevonden. In de villa is overlast van de omliggende kavels tot een minimum beperkt door slimme ruimtelijke ingrepen.

Villa Benc in Astene (B)

Vanuit het stedenbouwkundig plan werden bouwvrije stroken van tien meter langs randen van het kavel geëist en een maximale bouwhoogte van een verdieping. Het perceel wordt omringt door bebouwde percelen. Er is een inkeping gemaakt in het maximale bouwvolume, zodat er een U-vorm ontstaat. De privacy en de lichtinval wordt hierdoor vergroot, de inkeping is namelijk op het oosten georiënteerd.

Boxen

De plattegrond is opgebouwd uit een aantal gesloten boxen met daar omheen de leef- en circulatieruimtes. In de boxen bevinden zich de berging, keldertrap, bureau, keuken en slaapkamers. Door het juist positioneren van de boxen ontstaan er praktische afscheidingen en perspectieven.

Luifel

Aan de zuidzijde van het gebouw is een grote luifel gerealiseerd, dit is ondanks het strikte stedenbouwkundige plan toch toegestaan. De luifel is gemaakt van prefab betonelementen wat met geaccentueerde voegen is verbonden met het ter plaatse gestort beton.

De lichtstraat die de keuken met de woonkamer verbindt. Fotograaf Thomas de Bruyne

Verlichting

In het plafond zijn smalle insnijdingen gemaakt waarin zich lichtstraten bevinden. De lichtstraten maken een verbinding tussen de boxen en de leefruimtes. Er loop bijvoorbeeld een lichtstraat vanaf de zitruimte door het haardvolume naar de keuken om deze met elkaar te verbinden. ’s Avonds kunnen de lichtstraten gebruikt wordt om de ruimtes te verlichten.

Materialisatie

De deuren en wanden zijn volgens ontwerp van CAAN Architecten afgewerkt met afromosiahout, behalve in de keuken. Daar is gekozen voor witte kastdeuren om het centrum van het huis te accentueren. De vloeren zijn uitgevoerd in ter plaatse gegoten terrazzo die mooi overlopen in het siergrind wat voor de carport en de paden gebruikt is.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Winkelstraat
  • Plaats Astene (Deinze)
  • Projecttitel Villa Benc in Astene (B)
  • Projectarchitect(en) Koen Heijse en Roel Cocquyt
  • Aannemer van Roey (Antwerpen)
  • Bouwmanagement Jozef Coene
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 221 m2 (excl. carpoort, luifels en berging), 410 m2 incl
  • Voorlopig ontwerp 01-03-2009
  • Definitief ontwerp 01-05-2009
  • Aanvang bouw 27-08-2013
  • Oplevering 01-06-2012
  • Opdrachtgever Benc
  • Ontwerpbureau CAAN Architecten
Reageer op dit artikel