Project

Vakantiewoning Schiermonnikoog De Zwarte Hond

Geen categorie

Grenzend aan de het duinlandschap van Schiermonnikoog ligt een bescheiden, duurzame vakantiewoning die opgaat in haar omgeving, maar die verrassend ruimtelijk is. Aangezien het grote gezin vaak in de woning wil verblijven was de 110 m2 die maximaal is toegestaan voor een woning op het eiland niet voldoende. Door meer dan de helft van het woonprogramma ondergronds te realiseren is voldoende leefruimte gecreëerd en past de woning goed in haar omgeving.

Vakantiewoning Schiermonnikoog De Zwarte Hond

De L-vormige vakantiewoning is ontspannen in het duinlandschap geplaatst en scheidt op natuurlijke wijze prive van openbaar. Vanaf de privézijde hebben de bewoners door de transparante gevel optimaal uitzicht op de prachtige omgeving. De straatzijde is juist meer gesloten, maar heeft één groot langgerekt raam over bijna de gehele breedte waardoor voorbijgangers een glimp opvangen van wat er in de woning gebeurt. Ook valt er hierdoor de gehele dag zonlicht in het huis.

De gevel is gemaakt van lariks houten delen in verschillende breedtes en tinten die op ten duur mooi zullen vergrijzen. De woning zal hierdoor nog meer één worden met haar omgeving. Ook het dak dat deels van hout, zink en mos-sedum is draagt hier aan bij. Door het dak en de gevel op diverse plaatsen af te schuinen past de maat en de schaal van de woning nog beter bij haar omgeving, tegelijkertijd krijgt de vakantiewoning hierdoor een uniek eigen karakter.

 

De woonruimte bestaat uit één grote lichte open ruimte die is opgedeeld in verschillende leefplekken, verbonden met elkaar door de schuine dakvlakken. De niveauverschillen zorgen voor privacy en een menselijke maat, de gezinsleden kunnen zonder elkaar te storen de woning ieder op hun eigen manier gebruiken.

 

Ondergronds bevinden zich de slaapkamers, badkamers en een sauna. Door een verlaagde patio wordt daglicht en natuurlijke ventilatie in dit gedeelte van het huis gebracht. Deze patio wordt aan het oog onttrokken door een lage houten muur aan de westzijde van het huis. Net als aan de buitenzijde zijn in het interieur veel natuurlijke materialen gebruikt zoals hout en natuursteen.

Er is in het ontwerp veel aandacht besteed aan de duurzaamheid van de woning. Niet alleen in materiaalkeuze (verduurzaamd hout, natuursteen, mos-sedum etc.), maar ook vanuit energieverbruik. Hoge isolatiewaarden, tripple glas, zon oriëntatie, natuurlijke zonwering door overstek op het zuiden en de constante temperatuur van het ondergrondse deel dragen hier allemaal aan bij. Zo veel mogelijk ledverlichting en de houtkachel die de woonkamer stookt doen de rest. Daarmee past de vakantiewoning al in de ambitie om Schiermonnikoog een zelfvoorzienend eiland te laten zijn.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Schiermonnikoog
  • Projecttitel Vakantiewoning Schiermonnikoog De Zwarte Hond
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 260 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2012
  • Aanvang bouw 10-07-2015
  • Oplevering 01-06-2015
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau De Zwarte Hond
Reageer op dit artikel