Project

Uitbreiding Protestantse Kerk in Groesbeek

Geen categorie

De Protestantse kerk in Groesbeek heeft door de ligging en het monumentale karakter een centrale plek in het dorp. Om daar beter invulling aan te geven is de kerk uitgebreid met een ontvangstpaviljoen. Deze staat toe dat de kerk niet alleen het religieuze middelpunt is maar ook een sociale, maatschappelijke en culturele functie krijgt.

Uitbreiding Protestantse Kerk in Groesbeek

De kerkenraad van de Protestantse Kerk Groesbeek ziet dat de tijden veranderen. Een druk bezochte kerk is geen vanzelfsprekendheid meer. De toekomst vraagt om een open houding van de kerk en een sterke verbinding met de gemeenschap. Door het monumentale kerkgebouw uit te breiden kunnen ze een grotere maatschappelijke rol vervullen in het dorp.

Het aanpassen van historische gebouwen is een complexe zaak. De kerk ligt in het hart van het dorp en markeert haar oorsprong en identiteit. We hebben niet direct gestreefd naar een definitief eindbeeld maar een scala aan oplossingen in beeld gebracht. Na overleg bleven er nog vier modellen over. Het beste uit de verschillende oplossingen kreeg uiteindelijk gestalte in een vorm die zich naadloos op zijn plek voegt en een eigen karakter kent.

De moderne open uitbreiding toont de kerk aan haar omgeving. Het strak en slank gedetailleerde paviljoen contrasteert sterk met het historische kerkgebouw. Door het transparante karakter opent de kerk zich naar buiten en maakt een sterke verbinding met de gemeenschap. Het lichte paviljoen combineert de wens van de kerk voor meer transparantie met een duidelijke relatie met het omliggende landschap.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kerkstraat 18
  • Plaats Groesbeek
  • Projecttitel Uitbreiding Protestantse Kerk in Groesbeek
  • Projectarchitect(en) Pieter Sprangers
  • Toeleveranciers false
  • Programma multifunctionele ruimte
  • Voorlopig ontwerp 01-02-2015
  • Definitief ontwerp 01-02-2015
  • Aanvang bouw 31-08-2015
  • Oplevering 01-02-2015
  • Opdrachtgever Skriba Kerkenraad
  • Ontwerpbureau Groosman en Finbarr McComb Architect
Reageer op dit artikel