Project

Uitbreiding Mauritshuis

Geen categorie

Om voorzieningen voor dagelijkse bezoekers beter te kunnen faciliteren is Het Mauritshuis uitgebreid met een ruime
entreefoyer die het schilderijenkabinet onder de straat door verbindt met pand Plein 26. Hierin zijn vooral
bezoekersfaciliteiten ondergebracht. Ook het schilderijenkabinet zelf is aangepast aan de museale eisen van de tijd.

Uitbreiding Mauritshuis

Het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis in Den Haag heeft net als andere belangrijke musea te maken met een jaarlijks toenemend aantal bezoekers. Om deze goed te kunnen faciliteren is het museum substantieel uitgebreid met een ruime foyer en een pand aan de overkant van de straat, Plein 26.Ook de gehele renovatie van het pand Mauritshuis viel binnen het Masterplan, en was onderdeel van de opdracht. Het is aangepast aan de eisen die tegenwoordig aan kunsthuizen worden gesteld.
De ondergrondse foyer ligt zes meter onder straatniveau. Doordat het daglicht van alle kanten invalt, doet de ruimte heel licht en open aan. Iedere associatie met een gang, tunnel of parking is vermeden. De foyer wordt per lift of trap vanaf het voorplein betreden. Dit geeft de bezoeker de gelegenheid zich te oriënteren op zijn route. Naast de nieuwe tentoonstellingruimte, een lezingenzaal, een educatieve ruimte en bibliotheek zijn de huidige museale en facilitaire functies (zoals entree, winkel, restaurant, garderobe) vergroot en aangepast aan de eisen en wensen van de 21ste eeuw.
Het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis herbergt een wereldberoemde schilderijencollectie. De kern van de verzameling bestaat uit schilderijen uit de Hollandse 17de eeuw, de Gouden Eeuw. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Plein 29
  • Plaats 's-Gravenhage
  • Projecttitel Uitbreiding Mauritshuis
  • Projectarchitect(en) Hans van Heeswijk
  • Toeleveranciers false
  • Programma UItbreiding en opwaardering museum het Mauritshuis
  • Aanvang bouw 01-08-2014
  • Oplevering 27-06-2014
  • Opdrachtgever Stichting Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis
  • Ontwerpbureau Hans van Heeswijk architecten
Reageer op dit artikel