Project

Turnaccommodatie in Nieuw Welgelegen

Geen categorie

Het ontwerp voor de turnaccommodatie van NL Architects heeft een grote mate van abstractie en elegantie. Een witte doos krijgt met een op het eerste gezicht simpele golfbeweging een bijzondere vertaalslag. Om de turner met een zo groot mogelijk concentratie zijn sport te laten beoefenen mocht er geen direct zonlicht toetreden en geen uitzicht naar buiten zijn.

Turnaccommodatie in Nieuw Welgelegen

 

 

Het eenvoudige plan van NL Architects voor de huisvesting van vier turnverenigingen in Nieuw Welgelegen (TNW) bestaat uit drie zones. Direct aan de entreezijde van het gebouw biedt een smalle gang toegang tot de tweede zone van het gebouw: een facilitair blok van twee verdiepingen. Dit volume, waarin de kleedkamers, de technische ruimtes en opslag een plaats hebben gekregen, vormt de buffer tussen de buitenwereld en de grote en lichte turnzaal.

De gevel van de Turnaccommodatie is geheel gesloten om direct zonlicht en afleidend zich naar buiten te voorkomen. Fotograaf Luuk Kramer.

Abstractie

De entree steekt uit het verder volledig in het gevelvlak gedetailleerde witte afwerkingsmateriaal. NL Architects koos ook voor de inrichting voor neutrale en rustige kleuren. Zo is een deel van de vloertegels lichtblauw, net als de turnvloer. Hierdoor abstraheert de ruimte buiten de mat. Ontwerpkeuzes die de concentratie van de turners ten goede moet komen.


Smalle gang tussen de buitenwand en het facilitaire blok. Licht valt subtiel via het dakraam en de welving in de gevel op de blauwe vloer.

Licht

Belangrijk hierbij was ook het toetreden van licht. Het daglicht valt vanuit dakramen op de witte welving van de gevel. Door de weerkaatsing hierop wordt de zaal voorzien van getemperd licht.

Meer over dit project leest u in het artikel van Else Marijn Kruijswijk in het maartnummer van de Architect.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Grebbeberglaan
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Turnaccommodatie in Nieuw Welgelegen
  • Projectarchitect(en) Arne van Wees en Gerbrand van Oostveen
  • Adviseur installaties Nelissen, Eindhoven
  • Adviseur akoestiek Nelissen, Eindhoven
  • Aannemer PBO Bouw Rosmalen
  • Bouwmanagement ABT, Delft
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1.710 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 1.525 m2
  • Programma turnzaal met kleedkamers
  • Voorlopig ontwerp 01-11-2009
  • Definitief ontwerp 01-04-2010
  • Aanvang bouw 15-04-2013
  • Oplevering 01-11-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) €1.494.000 excl. btw en €1.777.860 incl. btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) €1.128.600 excl. btw en €1.343.034 incl. btw
  • Opdrachtgever gemeente Utrecht DMO Vastgoed, Utrecht
  • Ontwerpbureau NL Architects, Amsterdam (Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse)
Reageer op dit artikel