Project

Treebeek Centrum fase 1

Geen categorie

Treebeek Centrum fase 1 bestaat uit 45 woningen welke stedenbouwkundig het hart van de mijnwerkerskolonie herstellen. Het bestemmingsplan is vertaald naar woningen die qua programma aansluiten bij actuele discussies rondom krimp/vergrijzing in Zuid-Limburg. De woningen zijn uitgevoerd in hoogwaardig geïsoleerde prefab wanden van houtwol cement en volgens het low-tech principe: een minimum aan installaties welke uiterst gebruiksvriendelijk zijn.

Treebeek Centrum fase 1

Tussen 1913 en 1921 werkte architect ir. Willem Leliman aan de bouw van de mijnwerkerskolonie Treebeek. In de jaren zestig moest de bebouwing rondom het parkachtige centrum wijken voor drielaagse portiek etageflats, waardoor de historische structuur ernstig aangetast werd. Nu de portiek etageflats weer gesloopt worden zijn er kansen om op eigentijdse wijze de stedenbouwkundige structuur te herstellen.

Het was onze opgave om van binnenuit nieuw leven in te blazen en een nieuwe stedenbouwkundige samenhang te geven aan Treebeek. Het totale plan behelst 150 woningen, waarbij fase 1 het ontwerpen van 45 grondgebonden woningen aan de noordzijde van het Treebeekplein omvat.

Er is geïnvesteerd in een gebouwschil die als een dikke winterjas met een hoge Rc-waarde (7,36 m2K/W) voorbereid is op de eisen in de toekomst in combinatie met eenvoudige installaties. De toepassing van hoofdzakelijk natuurlijke materialen en het gevarieerde aanbod van verschillende woningtypes en de flexibiliteit binnen de woningen zorgt dat het plan voorbereid is op een lange levensduur. (iedereen wil anders wonen)

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Treebeekplein, Koolweg, Wijenweg meerdere
  • Plaats Brunssum
  • Projecttitel Treebeek Centrum fase 1
  • Projectarchitect(en) Jo Janssen, Wim van den Bergh, Ivo Rosbeek
  • Adviseur installaties Koumans & Partners
  • Adviseur akoestiek Koumans & Partners
  • Aannemer Haegens Bouw
  • Interieurarchitect n.v.t.
  • Landschapsarchitect Gemeente Brunssum
  • Bouwmanagement Renco Sips Constructieve Berekeningen
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5206
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 3776
  • Programma sociale woningbouw
  • Voorlopig ontwerp 26-04-2010
  • Definitief ontwerp 03-12-2010
  • Aanvang bouw 25-08-2013
  • Oplevering 01-07-2013
  • Opdrachtgever Wonen Zuid
  • Ontwerpbureau Jo Janssen Architecten - prof. ir. Wim van den Bergh architect
Reageer op dit artikel