Project

Transformatie Zorgcentrum Berchhiem

Geen categorie

De Friese Wouden heeft de ambitie zorgcomplex Berchhiem in Burgum te transformeren tot een modern en laagdrempelig multifunctioneel gebouw. Berchhiem moet een plek worden waar verschillende doelgroepen elkaar kunnen ontmoeten en waar mensen met alle mogelijke zorgvragen terecht kunnen.

Transformatie Zorgcentrum Berchhiem

 

Het nieuwe zorgcomplex Berchhiem vormt de grens tussen Burgum en het omringende landschap. De uitgangspunten van het ontwerp liggen komen direct voort uit het mooie Friese landschap: horizontaliteit en openheid. Het gebouw relateert hieraan in schaal en uitstraling.

Het nieuwe zorgcomplex wil de patiënten licht, lucht en ruimte bieden. Een sterker contact met de natuur leidt volgens onderzoek tot verbetering van geest en fysiek. Dat betekent dat het zorggebouw zelf een belangrijke rol speelt in het welzijn van patiënten, bewoners en personeel. Het zorg-expertisecentrum Berchhiem zal ook een sociale rol in het stadje spelen. Het herbergt daarom ook intramurale en 1e-lijns zorgappartementen. De entreehal vormt het sociale hart van de nieuwbouw, hier komen een restaurant, winkels, een tandarts en de AWBZ.

De ervaring leert dat de zorgvraag snel verandert. Daarom spelen de thema’s flexibiliteit en duurzaamheid een centrale rol in het ontwerp. Het is gebouw gemakkelijk anders in te delen en uit te breiden. De structuur van de nieuwbouw is gebaseerd op in het werk gestorte vloeren en betonkolommen. De gevels bestaan uit verplaatsbare glaspuien, zodat het gebouw kan veranderen in volume. Ook technisch en bouwfysisch is rekening gehouden met toekomstige programmawisselingen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Prins Bernardstraat 74
  • Plaats Burgum
  • Projecttitel Transformatie Zorgcentrum Berchhiem
  • Projectarchitect(en) Beatrice Montesano
  • Toeleveranciers false
  • Programma 7500m2 74 wonen intramuraal, welzijn en zorg, gezondheidscentrum (AWBZ en commercieel)
  • Aanvang bouw 29-08-2014
  • Oplevering 23-05-2014
  • Opdrachtgever Zorgkwadrant Fryslan Oost
  • Ontwerpbureau KAW
Reageer op dit artikel