Project

Transformatie industrieel pand in Schiedam door JHK

Geen categorie

Het offshore ingenieursbureau GustoMSC is verhuisd naar de Timmerfabriek; een karakteristiek industrieel pand uit 1948 op het voormalige terrein van de scheepswerf Wilton Fijenoord in Schiedam. JHK architecten heeft, in nauwe samenwerking met GustoMSC en ABT, een ontwerp gemaakt voor de transformatie en herinrichting van dit wederopbouwpand.

Transformatie industrieel pand in Schiedam door JHK

De Timmerfabriek is een uniek pand: deze voormalige scheepstimmerwerkplaats van drie verdiepingen kenmerkt zich door grote open vloeren rond een centraal atrium, een verdiepingshoogte van minimaal vijf meter en grote glasoppervlakken in de gevel die zorgen voor licht en ruimte. De expressieve constructie van het gebouw is volledig in beton uitgevoerd. De betonnen schaaldaken vormen een bijzonder accent en geven het gebouw een markante uitstraling.

Ontwerp

Bij de transformatie van dit industriële pand van werkplaats naar hoogwaardige kantooromgeving stond behoud en herstel van het oorspronkelijke open karakter centraal, zonder daarbij het comfort op de werkplek uit het oog te verliezen. Het centrale atrium, dat alle verdiepingen met elkaar verbindt is opengemaakt en vormt daarmee zowel het organisatorische als visuele hart van het gebouw.

Extra verdiepingsvloer

Om de enorme begane grondverdieping, met een verdiepingshoogte van zeven meter en manshoge borstweringen functioneel te maken is er een extra verdiepingsvloer in deze ruimte aangebracht. De huidige begane grondvloer kan daardoor worden gebruikt als overdekte parkeergarage voor ruim 50 auto’s, terwijl er op de nieuwe eerste verdieping meer dan genoeg vrije hoogte overblijft om de centrale faciliteiten van het kantoor te huisvesten. Deze nieuwe verdiepingsvloer wordt vanaf de entree bereikt via een grote luie trap die leidt naar het centrale atrium. In dit spectaculaire atrium is het bedrijfsrestaurant gevestigd en rondom zijn aan de gevel vergaderfaciliteiten en werkplekken gerealiseerd.

 

Twee nieuwe open trappen in het atrium starten op dit niveau en verbinden de centrale voorzieningen met de overige twee verdiepingen, waar zich het merendeel van de werkplekken bevindt. Deze trappen vormen een snelle verbinding tussen de werkverdiepingen onderling en activeren het atrium tegelijkertijd.

Open werkvloer

De werkverdiepingen worden van het atrium gescheiden door een glazen pui die brandoverslag en geluidsoverlast voorkomt. Om de industriële schaal van het pand zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen zijn deze vloeren verder zo veel mogelijk open gelaten. Faciliteiten als pantry’s, reproruimtes, overleg- en concentratieplekken zijn in vrijstaande volumes in de ruimte geplaatst om geluidsoverlast op de open werkvloer tot een minimum te beperken.

Akoestiek, flexibiliteit en rust

De werkplekken zelf , die zich hoofdzakelijk in de zone aan de gevel bevinden, worden onderling van elkaar gescheiden door halfhoge verplaatsbare akoestische wanden. Deze wanden zorgen voor akoestisch comfort en visuele rust op de werkplek, dragen bij aan de flexibiliteit doordat deze eenvoudig verplaatsbaar zijn, maar delen de ruimte niet volledig op waardoor het open karakter van het pand gehandhaafd blijft.

 

Groene binnentuin als restaurant

Het bedrijfsrestaurant in het centrale atrium van het gebouw is gematerialiseerd als een groene binnentuin waarin het fijn lunchen is, maar waar men ook prettig op uitkijkt vanaf de omliggende werkplekken. Ton-sur-ton groentinten in vloerafwerking en meubilair dragen samen met een levende boom bij aan dit idee.

 

Techniek

Naast het behouden van het open karakter van het pand is er gestreefd naar een zo ‘clean’ mogelijk beeld om de beeldbepalende constructie van het pand zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Om dit te bewerkstelligen zijn de installaties zoveel mogelijk in nieuwe verhoogde vloeren weggewerkt.

Verhoogde kantoorvloer biedt uitzicht

De verhoogde vloeren zijn zo aangebracht dat ze meteen ook zicht naar buiten mogelijk maken, aangezien de oorspronkelijke borstweringen 1,5 meter hoog zijn. Inblaas- en afzuigroosters en aansluitpunten voor data en elektra zijn in de vloer opgenomen en kunnen naar wens verplaatst worden dankzij het modulaire vloersysteem, hetgeen zorgt voor een flexibel installatieconcept dat op de gewenste indeling aangepast kan worden.

Verlichting

Verlichting is geïntegreerd in de akoestische plafonds die vrij hangen van de bestaande constructie. Op deze manier wordt het accumulerend vermogen van het beton maximaal benut en blijft de bestaande betonconstructie in het zicht.

Na-isolatie

De gevels van het pand waren reeds voorzien van nieuwe kozijnen met isolatieglas. De borstweringen en dak bleken echter ongeïsoleerd en zijn nageïsoleerd met behulp van voorzetwanden en dakisolatie óp het dak, om zo het zicht op de cassetteplafonds te kunnen behouden. Bij de verwarming van het pand wordt er verder gebruik gemaakt van de restwarmte die vrijkomt in het productieproces van de naastgelegen staalharderij.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Karel Doormanweg 35
  • Plaats Schiedam
  • Projecttitel Transformatie industrieel pand in Schiedam door JHK
  • Aannemer v.d. Tempel Bouw & Ontwikkeling
  • Bouwmanagement ABT
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 9.500m²
  • Aanvang bouw 14-03-2016
  • Opdrachtgever GustoMSC
  • Ontwerpbureau JHK Architecten
Reageer op dit artikel