Project

Transformatie Elseviergebouw tot studentenhuisvesting

Geen categorie

Knevel Architecten transformeerde het Elseviergebouw naar studentenhuisvesting. Door het gebouw te bestemmen als woonruimte voor studenten wordt enerzijds ingespeeld op het lenigen van het enorme tekort aan studentenhuisvesting en anderzijds geeft het een prikkel aan de levendigheid op deze locatie in Bos en Lommer.

Transformatie Elseviergebouw tot studentenhuisvesting
13-08-2015, Amsterdam. Knevel Architecten foto en copyright Leonard Fäustle 0615004194

Op initiatief van meneer D. Eggink ontwierp W.M. Dudok in samenwerking met Magnée een kantoorgebouw aan de ringweg A10 in Amsterdam. Aan de bouw van het 40 meter hoge gebouw met een totale oppervlakte van 13.000m2 werd in oktober 1964 begonnen.

Op de verdiepingen worden 245 studentenwoningen gerealiseerd, bestaande uit 40 onzelfstandige en 205 zelfstandige studenteneenheden. In de kelder zijn de fietsenstalling en wasserette ondergebracht. De begane grond wordt ingericht door Hostelle, een hotel concept voor vrouwen. De toegevoegde verhoogde pleinruimte voor het entree doet dienst als ontmoetingsplek. Het verlevendigen van de plint levert een positieve bijdrage aan de sociale cohesie en veiligheid in de buurt.

In de buitengevel wordt de bestaande architectuur van Dudok gerespecteerd en gerenoveerd. Om de geluidswering van de A10 op te lossen is aan de westkant een dubbele gevel in de vorm van een loggia ontwikkeld. Door de hoogte van 11 verdiepingen en de karakteristieke luifel is het gebouw een fysiek herkenningspunt in de stad.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Sara Burgerhartstraat 25
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Transformatie Elseviergebouw tot studentenhuisvesting
  • Projectarchitect(en) Benjamin Robichon
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 28-08-2015
  • Definitief ontwerp 28-08-2015
  • Aanvang bouw 04-09-2015
  • Oplevering 01-10-2015
  • Opdrachtgever Rochdale Projectontwikkeling BV
  • Ontwerpbureau Knevel Architecten
Reageer op dit artikel