Project

Tobbiasschool: nieuwe stalen ramen, nog steeds Haagsche School

Geen categorie

Dit in de stijl van de Nieuwe Haagse School ontworpen gebouw aan de Van Nijenrodestraat in Den Haag stond op de nominatie voor sloop. Na een grondige renovatie biedt het nu onderdak aan een ‘echte’ Haagse school: de derde vestiging van de Dutch International School van de Haagsche Schoolvereeniging (HSV). Daar volgen vooral kinderen van de 35.000 expats in Den Haag onderwijs.

Tobbiasschool: nieuwe stalen ramen, nog steeds Haagsche School

Ideaal voor onderwijs

Directeur-bestuurder Willy Grijze is in zijn nopjes met het pand. ‘Het is niet alleen een heel zuiver voorbeeld van een karakteristieke architectuurstroming, maar ook ideaal voor het onderwijs dat sceptisch tegenover nieuwe ‘oude’ stalen ramen, tot de aannemer mij en de anderen in het projectteam meenam naar Metaglas en ik met eigen ogen zag hoe mooi het resultaat werd.’ Onder schooltijd Dankzij een zeer strakke planning heeft het onderwijs weinig van de renovatie te lijden gehad. Grote ingrepen vonden plaats tijdens de schoolvakanties en andere werkzaamheden, waaronder de vervanging van de ramen, ruimte na ruimte onder schooltijd. ‘Het is vrijwel vlekkeloos verlopen en het resultaat is prachtig. Dat vinden wij niet alleen, maar de hele buurt.’ wij willen bieden. Onze kinderen hebben zo’n 60 verschillende nationaliteiten, slechts 20% van hen spreekt Engels en ze blijven gemiddeld maar 2,5 jaar. Dat maakt lesgeven ingewikkeld en kleine groepen noodzakelijk. Hier is dat mogelijk.’

Nieuwe ramen, oude uitstraling

Onderdeel van de renovatie was de vervanging van de 110 enkelglazen stalen ramen – van toilet tot klaslokaal – door nieuwe geïsoleerde stalen kozijnen met isolatieglas. ‘De oude ramen waren verroest en konden soms niet meer open of dicht’, schetst Grijze. ‘De welstandscommissie eiste dat de uitstraling hetzelfde bleef. Aanvankelijk stond ik sceptisch tegenover nieuwe ‘oude’ stalen ramen, tot de aannemer mij en de anderen in het projectteam meenam naar Metaglas en ik met eigen ogen zag hoe mooi het resultaat werd.’

Onder schooltijd

Dankzij een zeer strakke planning heeft het onderwijs weinig van de renovatie te lijden gehad. Grote ingrepen vonden plaats tijdens de schoolvakanties en andere werkzaamheden, waaronder de vervanging van de ramen, ruimte na ruimte onder schooltijd. ‘Het is vrijwel vlekkeloos verlopen en het resultaat is prachtig. Dat vinden wij niet alleen, maar de hele buurt.’

Prefab aangeleverd

De oude ramen zijn vervangen door renovatieprofielen met isolatieglas. ‘Daarmee behoudt de gevel zijn oorspronkelijke beeld. Wij maken dit type klassieke ramen ook vaak met slanke aluminium renovatieprofielen, maar in dit geval heeft de architect gekozen voor staal.’, licht Jelle van Maarseveen, projectleider bij Metaglas toe. Op advies van Metaglas werden de 110 ramen geprefabriceerd aangeleverd. ‘Op die manier gaat de montage ontzettend snel en is de overlast voor de school beperkt. Ook kunnen we zo de beste kwaliteit garanderen.’ Hij kijkt met een goed gevoel terug op het project. ‘Het eindresultaat doet absoluut recht aan het karakter van het gebouw en de betrokkenheid van de school was enorm enthousiasmerend.’

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Tobbiasschool: nieuwe stalen ramen, nog steeds Haagsche School
  • Bouwmanagement De Vree & Sliepen BV
  • Toeleveranciers true
  • Aanvang bouw 02-06-2014
  • Opdrachtgever De Haagsche Schoolvereeniging
  • Ontwerpbureau Kerkhof architecten
Reageer op dit artikel