Project

Tengbom revitaliseert buurt met tijdelijke Markthal Stockholm

Geen categorie

Dat de nieuwe markthal op het Östermalm plein in Stockholm een tijdelijk gebouw is zou je op het eerste oog niet zeggen. Tijdens de renovatie van de naastgelegen markthal uit 1888 keert de markt terug op het plein. Architectenbureau Tengbom ontwierp hiervoor een strak vormgegeven hal die na gebruik eenvoudig uit elkaar gehaald kan worden.

Tengbom revitaliseert buurt met tijdelijke Markthal Stockholm

Themadossier: Circulair bouwen

Omdat de tijdelijke markthal een stuk publieke ruimte wegneemt is gezocht naar manieren om kwaliteit toe te voegen. Er is veel meer gerealiseerd dan een standaard tijdelijke constructie: een specifiek eigentijds gebouw dat zich inbedt in de omgeving. Zo bestaat de gevel uit een plint en een bovenlaag. In de plint zijn grote openingen gemaakt die op verschillende plekken een relatie tussen binnen en buiten creëren. Hier liggen de horecavoorzieningen die met de markt het plein activeren.

  

Lichte materialen 

Vanwege het tijdelijke karakter lag de uitdaging tevens in een kostenefficiënt ontwerp met lichte materialen. De gesloten delen van de plint zijn bekleed met onbewerkte grenen latten. Deze zijn in afwisselende maten op gelamineerd houten platen geschroefd. De bovenste laag is uitgevoerd in modulaire polycarbonaat platen. Overdag valt hierdoor meer daglicht de hal in. In het donker geeft de hal zelf licht en tekenen zich schimmen af op de gevel.

  

Modulair en herbruikbaar 

De lichte houten draagconstructie is opgebouwd uit modules die met simpele stalen hoekprofielen zijn verbonden. Zo is de hal eenvoudig af te breken en opnieuw op te bouwen. Daarnaast is veel rekening gehouden met ondergrondse leidingen en het gebruik hiervan op lange termijn. Zo is een vacuüm afvalinzamelsysteem aangelegd dat in de toekomst door bewoners kan worden gebruikt. Door goed na te denken over de vraag van nu en de toekomst is een sterk project ontstaan dat na de renovatie nog verschillende levens kan gaan leiden.

  

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Ostermalm square
  • Projecttitel Tengbom revitaliseert buurt met tijdelijke Markthal Stockholm
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2012
  • Aanvang bouw 17-06-2016
  • Oplevering 01-04-2016
  • Opdrachtgever Stockholm City Real Estate Department
  • Ontwerpbureau Tengbom
Reageer op dit artikel