Project

Studio Heldergroen in Haarlem

Geen categorie

Het interieur onderscheidt zich door multifunctioneel gebruik van de kantoorruimte. Drie tafels kunnen individueel omhoog worden getakeld, waardoor de ruimte flexibel kan worden gebruikt en kan anticiperen op verschillende bezettingen.

Studio Heldergroen in Haarlem

 

 

 

Opdrachtgever Studio Heldergroen, een communicatie- en ontwerpbureau in Haarlem, vond het zonde een kantoor te maken waarin ’s avonds niets gebeurt. Daarom maakten zij met Zecc Architecten en Studio Vrolijk een concept voor multifunctioneel ruimtegebruik.
‘s Avonds gaan de tafels omhoog en wordt de ruimte verhuurd voor allerlei verschillende initiatieven: van ruilbeurs voor dameskleding tot proeflokaal voor biologische wijn. De optakelbare tafels bieden naast nieuwe gebruiksmogelijkheden ook de ideale inbraakpreventie.

Hergebruik van afval

In het ontwerp van Studio Heldergroen staat de vraag centraal wat er met afval gebeurt. Opdrachtgever en architect vragen zich af of bestaande, in de nabije omgeving aanwezige, materialen opnieuw zijn te gebruiken op een andere manier, of dat deze een andere (frisse) kijk kunnen geven op het begrip recycling.
Soms zijn materialen letterlijk van straat geplukt om die wisselwerking te bewerkstelligen. De elektrische lieren van de tafels refereren aan het oorspronkelijke gebruik van de Droste-silo.
Ook de keuze voor beton, hout en staal komt rechtstreeks voort uit de historie van de plek. Kastdeuren zijn gemaakt van platgewalste autodeuren en de robuuste tafels van oude telefoonpalen. De communicatieve kracht van het hergebruik van materialen sluit aan bij de overtuiging van het ontwerpteam, dat duurzaamheid sexy kan zijn.

Transparantie en uitzicht

Studio Heldergroen heeft naar drie zijden een geheel glazen gevel. Hier toont de ruimte zijn transparantie en geeft het van binnenuit een fantastisch uitzicht op het water en de binnenstad van Haarlem. De studio heeft een één zijde een volledige dichte zone waarin alle ondersteunende voorzieningen zijn opgenomen die het kantoor nodig heeft, zoals toilet, garderobe, keuken, kasten en een serverruimte. De wand is puur functioneel ingedeeld, maar toont sculpturaal door de geïntegreerde banken, ladekasten en plafondnissen voor de ophijsbare tafels.

Theatertechniek op kantoor

In Studio Heldergroen zijn de installaties op een industriële manier geïntegreerd. Het meest opvallend is de hijsinstallatie die is geleverd door specialisten uit de theaterwereld. Zij zijn gewend te werken met grote decorstukken die geruisloos en veilig op een podium worden geplaatst. De tafels verdwijnen in grote bakken, waarin ledverlichting en akoestische voorzieningen zijn opgenomen. De bekabeling van computers loopt via witte ‘kabelrupsen’, die afkomstig zijn uit de medische industrie.
De temperatuurregeling van de ruimte geschiedt via leidingen in de gevlinderde betonvloer. ’s Winters loopt er warm water door en in de zomer zorgt koud water voor verkoeling. De natuurlijke luchttoevoer loopt langs spiraalradiatoren, die de lucht kunnen opwarmen of afkoelen.

Lees het volledige artikel in de Architect interieur van september 2010.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Fanny Blankers Koenplein 1
  • Plaats Haarlem
  • Projecttitel Studio Heldergroen in Haarlem
  • Projectarchitect(en) Bart Kellerhuis, Marnix van der Meer
  • Adviseur installaties WHR Installatie-adviseurs, Utrecht; Technisch Buro Klomp, Amsterdam
  • Aannemer Coördinatie door Zecc Architecten i.s.m. Heldergroen & Teun Vrolijk
  • Interieurarchitect Zecc Architecten i.s.m. Heldergroen & Teun Vrolijk
  • Bouwmanagement Buizer BV Adviesburo, Wijk bij Duurstede
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 150 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-02-2009
  • Definitief ontwerp 01-02-2009
  • Aanvang bouw 31-08-2010
  • Oplevering 01-09-2009
  • Bouwsom exclusief installaties (€) €315.000,00
  • Opdrachtgever Studio Helder Groen, Haarlem
  • Ontwerpbureau ZECC Architecten, Utrecht
Reageer op dit artikel