Project

Strandwacht Nesselande

Geen categorie

Hoe ziet een gebouw eruit dat in de winter gesloten is en alleen tijdens het zomerseizoen wordt gebruikt? In de winter wordt het gebouw niet gebruikt en is het een abstract object. Maar dan komt de zon en dat wordt hier gevierd: de schermen klappen omhoog, de puien schuiven open, de vlaggen gaan de lucht in. De zomerzon opent het gebouw.

Strandwacht Nesselande

De verschijning van het gebouw wordt bepaald door het verstrijken van de seizoenen.

Het paviljoen voor de strandwacht ligt op de grens van land en water. De verlaagde ligging ten opzichte van de boulevard is versterkt met een horizontale tweedeling: de onderzijde als betonnen plint die met een lichte geel-grijze kleur aansluit bij het strand. De bovenzijde open, transparant en licht als alzijdig object.

De houten louvres zijn uitgevoerd in Louro Preto, die geleidelijk egaal verkleuren. Het beton is voorzien van een horizontaal reliëf in enkele ritmes. Het hout is hierop als contramal gemaakt. Positief en negatief. De ritmes van het hout worden gecontinueerd als zonweringelementen bij de verdiepte ramen. De voorzijde van het beton en hout is in 1 lijn gedetailleerd en door het verschil in reliëf en de materiaalovergang ontstaat er een gedifferentieerd beeld.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Nesselande
  • Projecttitel Strandwacht Nesselande
  • Projectarchitect(en) Emile van Vugt & Misak Terzibasiyan
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 02-09-2015
  • Aanvang bouw 02-09-2015
  • Oplevering 31-07-1970
  • Ontwerpbureau UArchitects
Reageer op dit artikel