Project

Station Almelo

Geen categorie

Station Almelo mag dan in aanmerking komen voor een monumentale status, het station kreeg een lage reizigerswaardering. Geen prettige plek om te zijn, weinig gelegenheid om comfortabel te verpozen. De stationshal oogde verlaten, reisinformatie was lastig te vinden, voorzieningen ontbraken. De wachtruimte op het perron was niet toegankelijk voor reizigers.

Station Almelo

Het stationsgebied van Almelo is omvangrijk. Over onze kennismaking: ‘Alsof een grote vogel op het stationsplein is geland: Almelo is een prachtig station! De architectuur klopt wel. Maar er gebeurt helemaal niets. ‘Licht, kleur en textuur toevoegen aan de ruimte, waardoor er leven komt’. Er werden twee ingrepen gekozen: de stationshal en de wachtruimte op het perron.

Voor de stationshal maakten wij een ontwerp voor één van de wanden met voorzieningen, service en reisinformatie. Een felle kleur blauw voor de bekleding met glazen panelen. Voor een aanvullende impuls is een wand met levend groen geplaatst. In de hal vormen de statafels het “terras” die ook door de wachtende reiziger wordt gebruikt.

De perronbebouwing stamt uit 1907 en heeft een heel andere architectuur. ‘Met de keuze voor zachte kleuren en foto’s van het oude station wilden we die sfeer behouden en zelfs benadrukken’. Deze wachtruimte is onbeheerd, maar wel voorzien van cameratoezicht. De grote, ronde zitelementen nodigen uit om rustig te gaan zitten kijken of lezen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Stationsplein 1
  • Plaats Almelo
  • Projecttitel Station Almelo
  • Projectarchitect(en) Jasper Grool
  • Toeleveranciers false
  • Programma Upgrade verblijfskwaliteit
  • Voorlopig ontwerp 01-09-2014
  • Definitief ontwerp 01-09-2014
  • Aanvang bouw 28-08-2015
  • Oplevering 01-09-2014
  • Opdrachtgever ProRail
  • Ontwerpbureau moriko kira architect
Reageer op dit artikel