Project

Stadswoning Begijnenstraat

Geen categorie

Verheij Architecten heeft als wandinvulling in de historische binnenstad van Maastricht aan de Begijnenstraat, tegenover het zgn. Faliezusterspark, binnen nauw omschreven randvoorwaarden een stadsvilla ontworpen.

Stadswoning Begijnenstraat

Zo moest de straatwand volledig gesloten worden door de invulling, echter tegelijkertijd diende in de nieuwbouw een doorgang opgenomen te worden om het binnenterrein van een achtergelegen bejaardentehuis toegankelijk te laten voor container- en brandweerwagens. Daarnaast mocht de nieuwbouw niet hoger worden dan de naastgelegen linker belending, een aantal jaren geleden nieuw gebouwde school.

Het woonhuis bestaat uit 4 bouwlagen waarbij het woonprogramma, vanwege bezonning, uitzicht en mogelijkheid van dakterras op de bovenste bouwlaag is geprojecteerd. Gezien het aantal bouwlagen is het huis voorzien van een lift.

Gezien de grote verschillen in architectuur van de belendingen, de specifieke zaken als grote opening voor vrachtwagens en wisselende verdiepinghoogtes is voor het gevelbeeld van het nieuwe woonhuis gekozen voor een neutrale ordenende structuur in de vorm van een niet dragend voorgezet prefab betonframe, dat vier grote rechthoeken omkadert, welke elk een eigen invulling hebben gekregen. Deze invullingen bestaan uit houten panelen, stalen lamellenhekwerken en -poorten en grote verdiepingshoge puien, welke optimaal oogcontact met het beneden gelegen parkje mogelijk maakt.

Het ontwerp is in 2002 genomineerd voor de Victor de Stuersprijs van de gemeente Maastricht.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Begijnenstraat Maastricht 17
  • Plaats Maastricht
  • Projecttitel Stadswoning Begijnenstraat
  • Projectarchitect(en) ir. H.F.M.J. Verheij
  • Toeleveranciers false
  • Programma stadswoning
  • Aanvang bouw 21-01-2014
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Verheij Architecten
Reageer op dit artikel