Project

Stadskantoor Vlaardingen

Geen categorie

Het nieuwe stadskantoor van Vlaardingen zou in eerste instantie nieuwbouw zijn. Na afronding van het definitieve ontwerp van Kraaijvanger zette een wijziging in het lokale politieke spectrum aan tot heroverweging van de omvang- en daarmee het budget voor het project. Besloten werd de bestaande structuur te verbouwen tot nieuw.

Stadskantoor Vlaardingen

 

Kraaijvanger ging in het ontwerp uit van de context van het historische, 17e eeuwse stadhuis dat zestig jaar geleden werd geïntegreerd in een raadgebouw, ontworpen door Herman van der Kloot Meijburg. In de jaren zeventig is er een stadskantoor naast gezet dat Jan Hoogstad afbouwde, nadat architect Rein Fledderus was overleden.

Het architectenbureau stelde in de uitgevoerde haalbaarheidsstudie naar de renovatie voor het complex te herpositioneren met een publiekshal, een essentiële ruimte voor een stadhuis. 

Samenhangend volume

Het bestaande gebouw is volledig gestript en ontdaan van onnodige toevoegsels om een samenhangend stedelijk volume te realiseren. Om het blok is een nieuwe goed geïsoleerde gevel ontwikkeld. Deze is voorzien van driedubbele beglazing met een optimale licht- en warmteregeling.

 Publiekshal stadskantoor Vlaardingen_Ronald Tilleman 

Dubbelhoge publiekshal

De ‘slotgracht’ rondom het gebouw is gedempt, Omdat een nieuwe dubbelhoge glazen publiekshal niet binnen de bestaande structuur paste, is het aan het bestaande volume toegevoegd. Deze hal, volledig geconstrueerd uit Europees hout, functioneert als een publiek, overdekt plein, grenzend aan het oude stadhuis, nu het bestuurscentrum.

Duurzaamheid

De duurzaamheid komt in het gebouw tot stand door onder andere gebruik te maken van zoveel mogelijk recyclebare materialen. Het gebouw wekt daarnaast voor een groot deel zijn eigen energie op met een zonnedak. Het volledige oppervlak van de bovenste verdieping is bedekt door de nieuwste generatie PV-cellen. Deze voorzien in bijna de helft van het jaarlijkse energieverbruik van het gebouw. De opgeslagen energie wordt gebruikt voor verwarming en koeling van het gebouw. De ventilatie is CO2 gestuurd en de LED verlichting reageert op daglicht. Het dak van de publiekshal is bedekt met mossedum om de warmtelast te reduceren en het regenwater op te vangen.

Alle technische apparatuur is door de verlaging van het gebouw, ingegeven door de context, verborgen on een technische kroonlijst. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Vlaardingen
  • Projecttitel Stadskantoor Vlaardingen
  • Projectarchitect(en) Dirk Jan Postel
  • Adviseur installaties HE Adviseurs, Rotterdam. Adviseur kantoorconcept: Stevens van Dijck, Zoetermeer. Adviseur bouwfysica/brandveiligheid/duurzaamheid: DGMR, Arnhem. Adviseur bouwkosten: Bureau Henk Janssen, Echt. Adviseur duurzaamheid: Piode Ontwerp- en adviesbureau, Amersfoort
  • Bouwmanagement ABT, Delft
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 7708 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2010
  • Definitief ontwerp 01-09-2011
  • Aanvang bouw 06-03-2014
  • Oplevering 01-02-2014
  • Opdrachtgever Gemeente Vlaardingen
  • Ontwerpbureau Kraaijvanger, Rotterdam
Reageer op dit artikel