Project

Stadhuis Weert

Geen categorie

INBO maakte voor het nieuwe stadhuis van Weert een totaalontwerp. Hierin zijn exterieur en interieur complementair, door een bureau ontworpen en afgestemd op de wensen van de gemeente. Het bureau kroop voor het bakstenen icoon aan de Wilhelminasingel in het dna van Weert om het zo goed mogelijk in de stad te passen.

Stadhuis Weert

 

Om het stadhuis aan te laten sluiten bij het historische straatbeeld van de historische binnenstad is het straatje naast het stadhuis net zo smal gemaakt als de oude binnensteegjes. De voor het stadhuis gebruikte natuurlijke materialen en detailleringen passen in het bestaande palet van de binnenstad en bepalen het beeld. De bakstenen gevels hebben een sobere opzet en geveldoorbrekingen worden waar nodig omlijst met hardsteen. De raadszaal hangt als een stadsbalkon boven de Singel en geeft een prachtig uitzicht over de binnenstad.

Interieur Stadhuis Weert Inbo 

Interieur

Ook in het interieur vormen natuurlijke materialen de basis. De natuurstenen vloer in de hal, de eiken vloerafwerking van de watervaltrap en de eerste verdieping en de eiken akoestische afwerking van de kernen bepalen samen voor een belangrijk deel de uitstraling. Kleurrijke inrichtingselementen zorgen voor afwisseling. Een ruime entree en veel glas wijzen inwoners de weg naar de balies en de ruime ontvangsthal op de begane grond. Een atrium brengt daglicht diep in het gebouw.

Publieksruimten

De nadruk in het ontwerp van de publieksruimten van het Stadhuis, de ruime ontvangsthal en het restaurant op de verdieping, lag in het realiseren van een ruime, uitnodigende en overzichtelijke ontvangst. Een brede waterval trap leidt naar de dubbel hoge raadzaal en het restaurant, dat is vormgegeven als ontmoetingsplek. De opzet van de balie, de diverse wachtplekken en informatiepunten zijn ontworpen in nauwe samenspraak met een werkgroep van de gemeente.

Interieur Stadhuis Weert Inbo 

Nieuwe Werken

Met haar nieuwe werkomgeving gaat de Gemeente Weert ook over op Het Nieuwe Werken. Op de kantoorverdiepingen zijn hiervoor verschillende soorten werkplekken ingericht, variërend van afgesloten kantoren tot werk-, concentratie-, lounge- en overlegplekken in een open setting. Iedere verdieping heeft een eigen ‘domeinplek’, een plek om elkaar te ontmoeten die tevens overzicht schept tussen de verschillende clusters. Elke domeinplek heeft een grote gezamenlijke bar, lees- en loungeplekken en een aantal vergaderboxen.

Raadszaal Stadhuis Weert Inbo 

Raadszaal

De meest spectaculaire ruimte van het gebouw is de dubbel hoge raadszaal die uitkijkt op de singel. Samen met een trouwzaal, het vergadercentrum, commissiekamers en de BW zaal vormt dit het bestuurscentrum van de Gemeente Weert. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Wilhelminasingel
  • Plaats Weert
  • Projecttitel Stadhuis Weert
  • Adviseur installaties Nelissen ingenieursbureau
  • Aannemer Tiberius Vastgoed bv (Coördinerend aannemer). Aannemer: Bouwcombinatie Mertens-Meulen Nieuwbouw Stadhuis Weert
  • Interieurarchitect Inbo bv (oplevering interieur 17 april 2014)
  • Bouwmanagement Ingenieursbureau A. Palte bv
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 10.150 m2 bvo
  • Voorlopig ontwerp 01-10-2009
  • Definitief ontwerp 01-12-2009
  • Aanvang bouw 10-07-2014
  • Oplevering 19-12-2013
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 19,3 mio
  • Opdrachtgever Gemeente Weert
  • Ontwerpbureau Inbo
Reageer op dit artikel