Project

St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam

Geen categorie

Deze schooluitbreiding bevindt zich in de karakteristieke Berlage-woonwijk in Amsterdam. Het gymnasium is inpandig op het eigen terrein uitgebreid om ruimte te maken voor 750 in plaats van 500 leerlingen. LEVS architecten kreeg de opdracht om het aantal vierkante meters te verdubbelen en de school meer lucht te geven. Dit moest echter wel onder een dak plaatsvinden.

St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam

 

Het oude jaren ’50 gebouw is hoogwaardig en uiterst duurzaam gerenoveerd. Ernaast plaatste LEVS architecten een eigentijdse nieuwbouw. Deze gaat acht meter de grond in voor onder andere een gymzaal en een muzieklokaal. Een oude ondergrondse bunker is heringericht als fietsenkelder. De transparante centrale hal die het oude en nieuwe gebouw met elkaar verbindt, vormt tegelijkertijd een beschut binnenhof. Een tweede pauzehof ligt aan de westkant van de oudbouw waar een verlaagd terrein met bankjes in de raamkozijnen een zitkuil vormt.

Het nieuwe leren

De vier onderwijsverdiepingen zijn ingericht voor het nieuwe leren. Geen lange gangen met dichte lokalen, maar transparante ruimtes die met glazen schuifdeuren groter of kleiner kunnen worden gemaakt. Hier is kunnen verschillende werkvormen en kruisbestuivingen tussen vakken plaatsvinden.

 Op deze foto is de verbinding tussen de oudbouw en de nieuwe toevoeging goed zichtbaar. 

Duurzaam

Het nieuwe Ignatius kan meebewegen met de manier waarop kinderen nu leren. Deze flexibiliteit biedt een voorsprong op de toekomst: dit duurzame gebouw is een Frisse School klasse A en laat zich niet makkelijk inhalen door de razendsnelle ontwikkelingen in het onderwijs.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Jan van Eijkstraat 47
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam
  • Projectarchitect(en) J.A. van Stigt, M. Loof, A. Mout
  • Adviseur installaties Sinis/Galjema, Berkel-Enschot/Delft
  • Aannemer Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen, Warmerhuizen (bouwkundig); Cofely, Zaandam (e-installatie); Homij, Nieuwegein (w-installatie)
  • Bouwmanagement Strackee, Amsterdam
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 8.100 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 7.000 m2
  • Programma renovatie en uitbreiding, 31 leslokalen, 4 clusters met leslokalen, studieplekken en docentenwerkplekken, ondergrondse gymaal, muzieklokalen en fietsenstalling, aula/kantine en personeelsruimte als relaxzones, 3 pauzehoven (openbare ruimte)
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2006
  • Definitief ontwerp 01-02-2007
  • Aanvang bouw 24-10-2011
  • Oplevering 01-08-2011
  • Opdrachtgever Stichting VO Amsterdam-Zuid (SVOAZ), Amsterdam
  • Ontwerpbureau LEVS architecten, Amsterdam
Reageer op dit artikel