Project

Sporthal ‘De Zande’ in Beernem (B)

Geen categorie

Het masterplan van de gemeenschapsinstelling ‘De Zande’ voor jonge delinquenten in Beernem bestaat uit drie onderdelen, een passieve school, een sporthal en de renovatie van een schuur. Nadat eerder de school is opgeleverd is onlangs de sporthal gereed gekomen. Beiden zijn een ontwerp van BURO II & ARCHI+I uit Brussel. In een later stadium volgt de renovatie van de schuur.

Sporthal ‘De Zande’ in Beernem (B)

De specifieke ligging van de sporthal, tussen de drukke St. Andreaslaan en het ‘rechte pad’ op de locatie van de jeugdinstelling, is zowel symbolisch als fysisch. Het gebouw belichaamt een ‘brug’ of overgang tussen het tijdelijke verblijf binnen de jeugdinstelling en de terugkeer naar het publieke en dagelijkse leven. Sportieve activiteiten zijn een noodzakelijk onderdeel binnen de begeleidingsprogramma’s van de jongeren. Met de gemeente is besloten de sporthal niet alleen te laten gebruiken door de jeugdinstelling maar ook deel uit te laten maken van de gemeentelijke sportinfrastructuur.

De sporthal heeft twee ingangen, een openbare entree aan de straatkant en een beschermde toegang, dichtbij de school, die voor een nauwe verbinding zorgt tussen de lessen en de sportactiviteiten. Tijdens de schooluren maken de meisjes gebruik van de sportaccommodatie. In de avonduren en in het weekend is de hal open voor publiek.

Sporthal Beernem 

Net zoals de school is de sporthal opgevat als een passief gebouw. Door de thermische isolatie en de oriëntatie van de gevelvlakken en glaspartijen wordt een energetische meerwaarde ontwikkeld. De deels verzonken ligging van het gebouw op het terrein versterkt deze aspecten.

De vrije hoogte van 8 m maakt de hal geschikt voor het uitoefenen van verschillende sporten, zoals badminton, tennis, volleybal, handbal, zaalvoetbal, squash. Een cafetaria geeft zicht op de sportzaal. De fitnessruimte ligt achter aan het gebouw en grenst aan een binnenpatio. Aan de straatkant is een extra hoogte aangebracht voor een klimmuur. Het dakdoet dienst als buitensportveld dat wordt omheind door metalen transparante schermen.

 

Ontwerp en realisatie

  • Adres St. Andreaslaan 5
  • Plaats Beernem
  • Projecttitel Sporthal ‘De Zande’ in Beernem (B)
  • Projectarchitect(en) Jo Baeke<br>Frederik Populier
  • Aannemer Gesloten Ruwbouw: Van Tornhaut, Aalter<br>Elektrische installatie: Gevaert Gabriel Elektro, Roeselare<br>Sanitair: Bral chauffage, Maldegem<br>Vast meubilair en buitenaanleg: De Laere, wevelgem-Gullegem.
  • Interieurarchitect Bart Decloedt
  • Landschapsarchitect Dens Dujardin
  • Bouwmanagement BURO II & ARCHI+I, Brussel
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1593 m3
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 2641 m2
  • Programma Opmaak Masterplan gemeenschapsinstelling voor jeugddelinquenten en fasering naar uitbreiding. Bouwen van een schoolgebouw (1e fase), polyvalente ruimte, sportzaal, leefgroepen (gesloten en half-open cellen) grootkeuken, administratie. Fase 2: Sporthal
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2007
  • Definitief ontwerp 06-09-2009
  • Aanvang bouw 11-07-2011
  • Oplevering 27-01-2011
  • Opdrachtgever Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap
  • Ontwerpbureau BURO II & ARCHI+I
Reageer op dit artikel