Project

Spilcentrum Generalenbuurt

Geen categorie

De nieuwbouw van spilcentrum Generalenbuurt vormt een binnenstedelijke ontwikkeling in Eindhoven. In het plan wordt de vervangende nieuwbouw van basisschool Rapenland, peuterspeelzaal en kinderopvang onder een dak gebracht. De aanwezige waardevolle bomen op het terrein en de bestaande looproutes naar voorzieningen werden leidend voor de positionering van het gebouw. De inpassing van het spilcentrum bleek tevens een mini gebiedsontwikkeling.

Spilcentrum Generalenbuurt

Realisatie van het gehele programma op de locatie van de voormalige basisschool bleek vanuit stedenbouwkundig oogpunt niet wenselijk. De omliggende jaren ’60 bebouwing bestaande uit woningen in twee bouwlagen met een kap diende gerespecteerd te worden. Er moest worden uitgeweken worden naar het aangrenzende park. De noodzaak om het parkeren op te lossen op het eigen terrein in combinatie met het behoud van het vele groen heeft geleid tot een ondergrondse parkeerkelder. Niet vanzelfsprekend voor onderwijshuisvesting. 

Het plan maakt optimaal gebruik van de aanwezige landschappelijke kwaliteiten. De wisselwerking tussen het park, speelterreinen en onderwijsruimten wordt op verschillende manieren ingezet in het ontwerp. De lange gevels zijn ingezet om transparantie te introduceren op verschillende niveaus. Op de begane grond is de relatie tussen binnen en buiten continu zichtbaar, hier bewegen de allerjongsten zich achter de doorlopende glazen plint. In het paviljoen is de gymzaal op de verdieping geplaatst en de begane grond rondom van glas voorzien, om de relatie met het aanwezige groen in het park te versterken.  De verdieping van de school is aan de straatzijde voorzien van horizontale uitsneden in het metselwerk waarachter zich de onderwijszones bevinden. 

De onderwijsgroepen zijn geschakeld in een heldere structuur. Vanuit de loopbrug doorkruist een verbindingsas het gehele gebouw.  In deze transparante zone bevinden zich de voornaamste verkeerszones met zichtlijnen door het hele gebouw. Een reeks van ruimten met verschillende sferen wordt aan elkaar gekoppeld. Het vaste meubilair, dat integraal mee is ontworpen met het gebouw vormt een belangrijk onderdeel in deze ruimten. Op de verdieping vormt het meubel een aaneenschakeling van ontmoetings- en werkplekken voor gezamenlijk gebruik, waarbij de materialen en kleurgebruik zijn afgestemd op het overige interieur. 

Door de transparantie, open structuur en het concentreren van de vaste kernen ontstaat er een gebouw waarin ontmoeting en beweging zichtbaar gemaakt wordt. De complexiteit van de opgave heeft geleid tot een plan dat onlosmakelijk is gevormd door haar context maar tevens deze context heeft voorzien van nieuwe kwaliteiten. Een gebouw waarin binnen en buiten elkaar continu ontmoeten.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Generaal Boreelpad 29
  • Plaats Eindhoven
  • Projecttitel Spilcentrum Generalenbuurt
  • Projectarchitect(en) Coen Smits, Caroline Koot
  • Adviseur installaties De Jong Installatie Management
  • Adviseur akoestiek Physicon
  • Aannemer Muller Bouw, Bevers Installatietechniek, B.I.T. Van de Meerakker, Gielissen Neos
  • Interieurarchitect KdV architectuur
  • Bouwmanagement Advies- en Ingenieursbureau Van de Laar
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 4130
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 3886
  • Programma Onderwijs, kinderopvang, sport
  • Voorlopig ontwerp 01-04-2008
  • Definitief ontwerp 01-04-2009
  • Aanvang bouw 09-01-2013
  • Oplevering 01-06-2012
  • Opdrachtgever SKPO Eindhoven e.o.
  • Ontwerpbureau KdV architectuur
Reageer op dit artikel