Project

Sociëteitsgebouw G.S.C. Vindicat

Geen categorie

Op een hoek aan de Grote Markt in Groningen staat het nieuwe sociëteitsgebouw van studentenvereniging Vindicat. De bijzondere locatie, aan de voet van de Martinitoren, vroeg om een nauwkeurige inpassing in het stedelijk weefsel. De Zwarte Hond heeft binnen het beeldkwaliteitplan van Müller-Reimann Architekten een ambachtelijk en stijlvol pand ontworpen. Het past bij het karakter van Vindicat en zet de toon voor de nieuwe Grote Markt.

Sociëteitsgebouw G.S.C. Vindicat

De vereniging heeft een eigentijds, Hollands huis met grandeur. De hoge bakstenen gevel verhult en onthult waar gewenst. Met grote vensters en een balkon richt het pand zich op de Grote Markt. Waar het volume aan de marktzijde statig oogt, trapt het aan de achterzijde af en sluit hiermee aan op de naastgelegen panden. De bovenste verdieping is teruggelegd waardoor een dakterras met penthouse ontstaat.

 

Aan de markt ligt een grote houten voordeur. De hierachter gelegen hal met de monumentale trap leidt naar de bel-etage. Deze ‘ledenroute’ staat los van de serviceroute en de informele route, die met verschillende trappen in elkaar zijn vervlochten. Door de verschillende zalen over alle lagen te verspreiden wordt levendigheid gecreëerd. Hierin wordt gevarieerd in zichtbaarheid voor elkaar en vanaf de markt. Zo kunnen de verschillende activiteiten van de vereniging een plaats vinden.

 

“Het ontwerp schept de ruimtelijkheid en de verbeelding, de leden van Vindicat de sfeer”, aldus De Zwarte Hond. Het is een gebouw waar alles mag en kan, het kan dus tegen een stootje. Het interieur is solide met zo weinig mogelijk verschillende materialen. Door het gebruik van donker hout, metselwerk en beton ontstaat een sterk en krachtig beeld. Daarnaast is er genoeg plek voor de vereniging om een eigen invulling te geven met bijvoorbeeld muurschilderingen of andere ornamenten.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Grote Markt
  • Plaats Groningen
  • Projecttitel Sociëteitsgebouw G.S.C. Vindicat
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5080 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2009
  • Aanvang bouw 30-06-2014
  • Oplevering 01-01-2014
  • Opdrachtgever Gemeente Groningen, Studentenvereniging Vindicat
  • Ontwerpbureau De Zwarte Hond
Reageer op dit artikel