Project

Sociale werkplaats in Delft

Geen categorie

In Delft is een nieuw sociale werkplaats gerealiseerd. Een gebouw met aandacht voor de bijzonderheden van de gebruikers en van het programma. In de verder weinig opvallende omgeving is het gebouw een blikvanger, maar vormt het toch een beschutte werk- en leeromgeving.

Sociale werkplaats in Delft

VMX architects heeft een sober maar doeltreffend ontwerp gemaakt voor Combiwerk. De met aluminium beklede gevel verraad bijna niets van wat er binnen gebeurt. Perforaties in de gevelplaten geven wel zicht van binnen naar buiten. Zo ontstaat een naar binnen georiënteerd gebouw zonder het contact met de omgeving kwijt te raken. Weinig afleidende prikkels en veel structuur geeft de gebruikers een prettige werk- en leerplek.

Verschillend karakter

Het gebouw toont op verschillende plaatsen een verschillend karakter. Soms overheerst de lengte van het gebouw en soms de hoogte. Het paraboolachtig verloop van de hoogte is afhankelijk van de functie die zich onder het dak bevindt. Veel van de medewerkers hebben lichamelijke beperkingen waardoor de meeste functies op de begane grond liggen. Ter plaatse van de kantoren en de opslagruimte zijn er drie bouwlagen gestapeld.

Alle gevels zijn voorzien van aluminium golfplaten. Ter plaatse van de raamopeningen zijn ze geperforeerd. Fotograaf Ronald Tilleman

Flexibiliteit

Het doel van Combiwerk is om de werknemers zo snel mogelijk passend werk te bieden buiten de sociale werkplaats. De voormalige huisvesting was door deze succesvolle aanpak al te groot geworden. Het nieuwe pand is zeer flexibel door de grote overspanningen en vrije indeelbaarheid van de ruimte. De mogelijkheid bestaat in de toekomst delen van het gebouw aan externe partijen te verhuren zonder een coherent functioneren aan te tasten.

Interieur

De grijze buitengevel wordt afgewisseld met de verschillend gekleurde eilanden in het interieur. De kleurvlakken zijn duidelijk te zien in het centrale loopbaanplein, de entrees, de lobby en de kantoren. Binnen een beperkt budget ontwierp i29 een gevarieerd interieur met herkenbare eigenschappen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Gantel 23
  • Plaats Den Hoorn
  • Projecttitel Sociale werkplaats in Delft
  • Projectarchitect(en) Shaya Fallahi
  • Adviseur installaties Grontmij, Houten
  • Aannemer VBK Groep, Zoetermeer
  • Interieurarchitect i29 Interior Architects
  • Bouwmanagement Grontmij, Houten
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 8.500 m2
  • Programma Sociale werkplaats met kantoorruimte, restaurant, lounge en magazijn
  • Definitief ontwerp 01-01-2010
  • Aanvang bouw 11-02-2013
  • Oplevering 01-01-2011
  • Opdrachtgever Gemeente Delft
  • Ontwerpbureau VMX Architects, Amsterdam
Reageer op dit artikel