Project

Schaapskooi Balloo

Geen categorie

DAAD Architecten heeft in het Drentse Balloo een nieuwe schaapskooi met kapschuur en wolatelier ontworpen. Op de door brand verwoeste locatie op de rand van de Balloër es is het oorspronkelijke erf herontwikkelt tot een openbare, centrale brink met plek voor educatie, informatie en kunst.

Schaapskooi Balloo

Uitgangspunt voor herbouw was een landschapsvisie voor het gebied, met focus op de groene brink als ruimtelijke drager en versterking van de relatie met de omgeving. Twee schuurvolumes omsluiten het hart, dat de publieke ‘huiskamer’ van de schaapskooi vormt. Vanaf het erf zijn verschillende bijzondere zichtlijnen gecreëerd naar de es en het dorp Balloo.

De kooi kreeg van DAAD Architecten aan de erfzijde een open gevel, zodat bezoekers de schapen van buitenaf kunnen bekijken. De schaapskooi bestaat uit een constructie van houten gebinten met een rieten kap. In vorm en detail voegen eigentijdse oplossingen een nieuwe laag aan het ontwerp toe. Geïnspireerd op de Drentse boer, die zijn stallen bouwde met de planken die hij voorhanden had, zijn de gevels ontworpen in een patchwork van zwarte, ‘gepotdekselde’ planken in verschillende richtingen, afgewisseld met horizontale lamellen voor licht en ventilatie.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Crabbeweg 2
  • Plaats Balloo
  • Projecttitel Schaapskooi Balloo
  • Projectarchitect(en) DAAD Architecten
  • Adviseur installaties Installatiebureau Feijen
  • Aannemer Bouwbedrijf Stoffers
  • Bouwmanagement Goudstikker de Vries
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 480
  • Programma schaapskooi, wolatelier
  • Voorlopig ontwerp 24-03-2014
  • Definitief ontwerp 01-11-2012
  • Aanvang bouw 24-03-2014
  • Oplevering 01-11-2013
  • Opdrachtgever Gemeente AA en Hunze
  • Ontwerpbureau DAAD Architecten
Reageer op dit artikel