Project

Scenografie Collectible Brussel – Studio Verter

Interieur

De scenografie voor Collectible 2019 transformeert het bestaande Vanderborghtgebouw in Brussel met een aantal eenvoudige en radicale gebaren. Wanden samengesteld uit metalen c-studs organiseren en herdefiniëren de ruimtes.

Toelichting door Studio Verter – Een monolithische wand bestaande uit naast elkaar geplaatste standaard c-stud profielen verwelkomt de bezoekers aan de ingang. Er ontstaan zo twee zijdelingse entrees, een aan iedere zijde van de wand, die de gangbare centrale entree vervangen.

Aan de gevelzijde heeft Studio Verter de bestaande vensterbank vergroot. Er ontstaat een etalage waar objecten worden tentoongesteld. De objecten verlevendigen de entree en maken de binnenwereld van het gebouw zichtbaar op straatniveau. De monolithische entree wand vormt tevens een achtergrond voor deze objecten.

Achter de eerste wand bevindt zich een tweede zelfde wand, tussen de wanden treft de bezoeker de ontvangst- en ticketbalie. De nodige bergruimte voor de balies wordt zo tussen de twee wanden en uit het zicht van de bezoeker opgelost.

Scenografie Collectible Brussel door Studio Verter. Beeld Jeroen Verrecht

Beeld Jeroen Verrecht

Metalen wanden

Op de bovenste verdieping worden dezelfde metalen c-studs op een andere manier toegepast. Hier besluiten zij een aparte ruimte en vormen zij tevens een achtergrond voor het restaurant.

De metalen c-studs zijn hier op afstand van elkaar geplaatst. Er wordt een ruimte tussen de c-studs gelaten hierdoor ontstaat in tegenstelling tot de monolithische wand van de beneden verdieping een open raamwerk.

De wanden laten licht door en de besloten ruimte wordt deels zichtbaar vanuit het restaurant. De wanden staan in een ruitvorm opgesteld, ze ontnemen zo niet het zicht op het restaurant en vormen een sterke aanwezigheid in de open ruimte.

Meubels

De banken en tafels van het restaurant worden op eenzelfde eenvoudige manier vormgegeven. Standaard stalen profielen worden met elkaar verbonden en vormen het zitvlak en de poten van de banken, de tafels zijn een grotere versie van de banken, de standaard profielen komen samen als tafelpoten en tafelblad.

Lees verder

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Brussel
  • Projecttitel Collectible 2019
  • Projectarchitect(en) Claudio Saccucci en Roxane van Hoof
  • Opdrachtgever Collectible | Design fair
  • Ontwerpbureau Studio Verter
Reageer op dit artikel