STX, Amsterdam - Hollandse Nieuwe

Voor het sterk groeiende STX, een trading company in environmental commodities, werd het vorige kantoor in de binnenstad van Amsterdam te klein. Hollandse Nieuwe ontwierp hun nieuwe werkomgeving, drie verdiepingen in een BREAAM gecertificeerd nieuwbouwcomplex in de Kop Zuidas.

Toelichting Hollandse Nieuwe | Beeld Stijn Poelstra

Het interieur biedt niet alleen plaats aan het groeiend aantal werknemers, maar ondersteunt en stimuleert ook het team van STX in zowel werk als ontspanning. Om dit ruimtelijk goed in te passen en hier een balans aan te brengen, introduceerden we architectonische elementen die zowel contrast geven – van open naar gesloten – als aangename overgangen mogelijk maken – van kantoor naar restaurant.

Een aantal arcades, een van de architectonische elementen, zijn prominent geplaatst rondom een binnentuin die het hart op de grootste verdieping royaal voorziet van daglicht en groen. Deze arcades zetten niet alleen een sterke architectonische lijn uit, maar verbinden ook verschillende functies met elkaar. Er zijn plekken om bijvoorbeeld samen te komen en informeel te overleggen, maar er wordt ook toegang geboden tot de aangrenzende boardrooms. De sterke ritmiek van kolommen en de daartussen gelegen openingen creëren daarnaast een prettige overgang vanuit onder meer de entree en receptie richting een koffiebar en restaurant.

Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra

Volumes

Een ander architectonisch element is herkenbaar aanwezig op iedere verdieping: een gesloten volume, in de kern van de verdiepingsvloer geplaatst. Deze volumes staan ruimtelijk en in materialisatie duidelijk in contrast tot de omliggende open en transparante werkomgeving. Waar neutrale en witte tinten de werkvloer tekenen, is het gesloten volume voorzien van warme eiken wandbekleding, kleurrijke akoestische fotoprints en een lichtgrijze vloerafwerking. Ruimtes om in alle rust en stilte te kunnen overleggen – voor een online meeting of een gesprek met collega’s of klanten – en informelere zitjes om elkaar kort te spreken zijn opgenomen in dit volume.

Duurzaam in meerdere opzichten

Aangezien STX iedere dag vooroploopt in de mondiale verandering, weg van vervuiling en uitputting van natuurlijke bronnen, speelt duurzaamheid een belangrijke rol in het ontwerp. Dat begint voor ons om een in vormgeving zo tijdloos mogelijk interieur te creëren, waar trends aan voorbijgaan. Maar ook is ieder toegepast materiaal tegen het licht gehouden en geanalyseerd in grondstof en verwerking. Onder meer de koffiebar is bekleed met een volledig gerecyclede bakstenen, systeemwanden zijn voorzien van eenvoudig te demonteren en te hergebruiken afwerkingen, al het schilderwerk is uitgevoerd in non-toxische Ekotex verf en een deel van de vloeren bestaat uit Europees eikenhouten parket.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.