artikel

Even voorstellen: Claudio Saccucci en Roxane van Hoof – Nominatie ARC19 Jong Talent Award

Architectuur

Even voorstellen: Claudio Saccucci en Roxane van Hoof – Nominatie ARC19 Jong Talent Award
Roxane van Hoof & Claudio Saccucci (Studio Verter). Beeld Ying + Shuxi

Vijf jonge architecten zijn genomineerd voor de ARC19 Jong Talent Award. Deze weken presenteren de vijf genomineerden zich met een korte video op onze website. Vandaag stellen Claudio Saccucci en Roxane van Hoof zich voor. Met Studio Verter begeven zij zich op het raakvlak van architectuur, onderzoek en onderwijs.

Studio Verter is in 2016 opgericht door Roxane van Hoof (1990) en Claudio Saccucci (1986). Het werk van het in Rotterdam gevestigde architectuurbureau bevindt zich tussen architectuur, onderzoek en onderwijs.

Voortdurend onderzoek

In hun praktijk streven ze naar een heldere architectuur die evidente ruimtes karakteriseert met aandacht voor detail en materialiteit. Deze werkwijze is altijd verbonden met het vermogen van de architectuur de activiteiten van het dagelijks leven te omvatten.


In deze video stelt Studio Verter zich voor. Beeld Britt van Sloun

De op deze wijze tot stand gekomen projecten zijn onderdeel van een voortdurend onderzoek naar materialen, compositie en ervaringskwaliteiten. Het is hier, waar intenties en praktijk samenvallen, waar hun interesse ligt.

Collectible

Zo transformeerde Studio Verter begin dit jaar het Vanderborghtgebouw in Brussel. Voor de designbeurs Collectible 2019 realiseerde ze een scenografie die de bezoekers door de verschillende ruimtes leidt.

Scenografie Collectible Brussel door Studio Verter. Beeld Jeroen Verrecht

Beeld Jeroen Verrecht

Wanden samengesteld uit metalen c-studs vormen de basis van het ontwerp. Deze objecten verlevendigen de ruimtes en maken de binnenwereld van het gebouw zichtbaar op straatniveau.

Biënnale Interieur

Dit idee van een eenvoudig gebaar heeft het duo ook gebruikt in het ontwerp voor de Interieur Biënnale 2018 in Kortrijk. Gebaseerd op het idee van een stad, realiseerde Studio Verter een centraal stadsplein in het midden van alle beursstands.

Scenografie Biënnale Interieur Kortrijk door Studio Verter. Beeld Jeroen Verrecht

Beeld Jeroen Verrecht

De afgebakende ruimte vormt een uitzondering binnen het geheel. Zo ontstaat een herkenningspunt voor de bezoekers, wanneer zij zich door de hallen bewegen. Op het plein kunnen jonge exposanten in een open omgeving hun werk tentoonstellen.

Stacked Structures

Daarnaast maakte het duo samen met Bram Vanderbeke een ontwerp voor de deelgemeente Bissegem in Kortrijk. De installatie Stacked Structures moet een nieuw gebruik van de ruimte stimuleren. Door betonstenen te stapelen ontstaan verschillende structuren. Deze nodigen voorbijgangers uit tot nieuwe interacties.

Installatie Stacked Structures Bissegem door Studio Verter i.s.m. Bram Vanderbeke

Beeld Studio Verter i.s.m. Bram Vanderbeke

De objecten dicteren geen specifiek gebruik maar moedigen de bezoeker aan om de verschillende mogelijkheden te ontdekken. Ze creëren ruimtes om te kruisen en oppervlaktes om aan te raken. Hun mogelijke toepassingen moedigt nieuwe interacties aan.

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel