Project

Rubberen vakantiehuis Texel

Geen categorie

Op Texel is door Benthem Crouwel Architects een door vissersnetten omhulde rubberen vakantiehuis gerealiseerd. Het huis heeft de kenmerkende vorm van een schapenboet.

Rubberen vakantiehuis Texel

 

 

 

 

Het huis is gebouwd met een houtskelet, waarna het dak en de gevels geheel zijn afgewerkt met zwart spuitrubber en bekleed met gekleurde vissersnetten. De netten zijn in twee lagen aangebracht – over groene, blauwe of rode netten zijn zwarte netten bevestigd – en in vakken verdeeld. De verschillende ’vakken’ tonen de doorsnede van het huis. Benthem Crouwel Architects ontwierp het huis voor een particuliere opdrachtgever in stijl van het waddeneiland.

 Vakantiehuis op Texel door BenthemCrouwel.Foto Jannes Linders

Schapenboeten

Texel is het waddeneiland van schapen en vissers. Beeldbepalend in het landschap zijn de typische schapenboeten; schuurtjes voor opslag van onder andere hooi. Ze staan solitair in de uitgestrekte weilanden en zijn gebouwd op land dat ver van de boerderij vandaan lag. De boeten hebben een zadeldak met een afschuinde kopkant en zijn georiënteerd op het zuidwesten, de overheersende windrichting. De toegangsdeur bevindt zich aan de rechte, luwe zijde op het noordoosten.

Voor het ontwerp van het vakantiehuis stond zo’n schapenboet model, maar heeft in tegenstelling tot de schuurtjes veel ramen in de gevel en het dak. De ramen zijn geplaatst voor een optimaal uitzicht. Vanuit de woonkeuken krijgt men een panorama van het eiland, vanaf de verdieping is de blik gericht op de duinen en de zee en vanuit de slaapkamer kijkt men naar de oneindige hemel.

 vakantiehuis Texel door BenthemCrouwel. Foto Jannes Linders 

Binnen is buiten

Het huis heeft een eenvoudige plattegrond. Op de begane grond bevinden zich de woonkeuken, de slaapkamer, de badkamer en het toilet. Extra slaap- en werkplekken en bergruimten zijn op de open verdieping en in de kelder gerealiseerd. Het interieur heeft dezelfde eenvoud; functioneel en licht en gericht op het landschap. De enorme glazen gevel van de woonkeuken versterkt de relatie met de tuin. De natuur is een cruciaal onderdeel van het huis. In- en exterieur buiten lopen aan deze zijde in elkaar over.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Texel
  • Projecttitel Rubberen vakantiehuis Texel
  • Projectarchitect(en) Mels Crouwel
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 135 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2009
  • Definitief ontwerp 01-01-2010
  • Aanvang bouw 07-08-2014
  • Oplevering 01-01-2014
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Benthem Crouwel Architects
Reageer op dit artikel