Project

Restauratie en herbestemming Nemiusklooster in Den Bosch

Geen categorie

De Zusters van Liefde verzorgden in hun klooster aan de Nemiusstraat in ’s-Hertogenbosch jarenlang ouden van dagen. Maar de tijden veranderden en het gebouw raakte in onbruik. Tot het in bezit kwam van de Bossche woningcorporatie Zayaz, die er woonruimte voor jongeren creëerde.

Restauratie en herbestemming Nemiusklooster in Den Bosch
????????????????????????????????????

In het kader van het project ‘Kamers met Kansen’ wonen in de voormalige verzorgingsvleugel van het klooster zo’n twintig jongeren. Zij hebben wat meer dan gemiddeld begeleiding in hun leven nodig. Ben Baudoin van Baudoin Van Alphen architecten: ‘het is fijn dat een gebouw dat heel lang leegstond, weer een functie heeft. En bovendien een functie die dicht bij de oorsprong ligt: aandacht bieden aan mensen die dat nodig hebben.’

Behalve restauratie en functiewijziging was het verhogen van de energieprestatie en het comfortniveau van het gebouw een belangrijk uitgangspunt. ‘Zo zijn er systemen gekomen voor warmteterugwinning. Daarnaast haalt de gebouwschil, mede dankzij achterzetbeglazing van Metaglas, de isolatiewaarden van nieuwbouw. Toch is de meeste verduurzaming vrijwel onzichtbaar, volledig geïntegreerd, met aandacht voor elk detail. Baudoin: ‘wat ik zelf een van de mooiste voorbeelden vind: de isolerende voorzetwanden met geluidabsorberende bamboebekleding in de gangen. Bijkomend voordeel is dat daarmee ook meteen het oubollige katholieke tegelwerk uit het zicht is.’

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Nemiusstraat 2
  • Plaats Den Bosch
  • Projecttitel Restauratie en herbestemming Nemiusklooster in Den Bosch
  • Projectarchitect(en) Ilona van Alphen, Ben Baudoin
  • Aannemer Aannemingsbedrijf Nico de Bont, Vught
  • Toeleveranciers true
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2011
  • Definitief ontwerp 01-01-2011
  • Aanvang bouw 18-10-2011
  • Oplevering 01-07-2009
  • Opdrachtgever Zayaz Woon & Ongewoon, Den Bosch
  • Ontwerpbureau Baudoin Van Alphen architecten-interieurarchitecten bna
Reageer op dit artikel