Project

Renovatie woning Gent, woonvolume met ramen als schilderijen

Geen categorie

De vervallen achterbouw vervangen door een nieuw balkvormig woonvolume. Een ondergrondse berging maakt het mogelijk het gelijkvloers als één doorlopende woon‐, kook‐ en eetruimte in te richten. Enkele meubels en de gewijzigde doorlopende trap structureren de indeling van dit woonvolume. Een weloverwogen compositie van houten ramen en daklichten voorziet de woning van licht, zon en uitzicht. Zo worden verschillende woonplekken
gevormd.

Renovatie woning Gent, woonvolume met ramen als schilderijen

De opdrachtgever gaf een gekraakt pand en verwilderd terrein een nieuwe bestemming door er zijn woning en beroepsactiviteiten te organiseren.
De achterbouw van de rijwoning verkeerde in slechte staat en werd vervangen door een nieuw balkvormig woonvolume. Een ondergrondse berging maakt het mogelijk het gelijkvloers als één doorlopende woon‐, kook‐ en eetruimte in te richten. Enkele meubels en de gewijzigde doorlopende trap structureren de indeling van dit woonvolume. Een weloverwogen compositie van houten ramen en daklichten voorziet de woning van licht, zon en uitzicht. Zo worden verschillende woonplekken gevormd. De verdiepingen huisvesten de meer gesloten functies. De tuin wordt maximaal begroend (verharding in versterkt gras) en vormt een centrale kijkruimte binnen de omringende huizenblokken. Het dak van het nieuwe woongedeelte is een groendak en beschermt de dakdichting . Regenwaterrecuperatie, buffertank, degelijke isolatie(vb 26cm in dak) rondom van bestaande en nieuwe woning, zuinige vloerverwarming, ventilatiesysteem C+ , regenwater op noodwendige verharding bezinkt.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Gent
  • Projecttitel Renovatie woning Gent, woonvolume met ramen als schilderijen
  • Projectarchitect(en) Tom Vanhee
  • Toeleveranciers false
  • Programma renovatie van bestaande woning tot een eengezinswoning
  • Voorlopig ontwerp 30-08-2014
  • Definitief ontwerp 30-08-2014
  • Aanvang bouw 29-08-2014
  • Oplevering 01-10-2013
  • Opdrachtgever privaat
  • Ontwerpbureau atelier tom vanhee
Reageer op dit artikel