Project

Renovatie stadhuis Lelystad

Geen categorie

Onlangs is de gemeente Lelystad terugverhuisd naar een geheel vernieuwd stadhuis. Het door Ector Hoogstad Architecten verbouwde pand heeft nu een front office waar vragen van inwoners direct worden beantwoord, een ‘winkelstraat’ waar inwoners kunnen shoppen voor gemeentelijke producten, een fraaie trouwzaal en een werkomgeving waar ambtenaren de overgang kunnen maken naar het Nieuwe Werken.

Renovatie stadhuis Lelystad

                                                                   Reden voor de uitgebreide verbouwing was het groot onderhoud dat aan het dertig jaar oude gebouw moest worden uitgevoerd en de implementatie van Het Nieuwe Werken. Niet alleen moesten de werkplekken opnieuw worden ingericht, ook richt de ambtelijke organisatie zich meer dan voorheen op het bieden van service aan de burger. Daaraan is het stadhuis aangepast.

Levendige ontmoetingsplek

Door de onderste verdiepingen van de hoogbouw bij de centrale hal te trekken en alle publieksdiensten daar een plek te geven, kreeg de rol van de centrale hal als middelpunt van het gebouw een nieuwe impuls. Karakteristieke ruimtes, zoals de raad-, nieuwe trouw- en presentatiezaal, zijn gecombineerd met multifunctionele, flexibel ingerichte werklandschappen.

De entresolverdieping kreeg de rol van levendige ontmoetingsplek door de combinatie van bedrijfsrestaurant en vergadercentrum. De kantoorverdiepingen zijn flexibel ingericht als open landschappen met een grote diversiteit aan werkplekken, afgestemd op de activiteiten van dat moment: van communicatie tot concentratie.

Drie entrees leiden naar de centrale hal en maken het stadhuis toegankelijker dan ooit. De lichte, hoge Westentree verwelkomt bezoekers recht tegenover Station Lelystad en de hoofdentree aan het Stadhuisplein bezit nu een uitnodigende luifel.

  

Glas, wit en kleur

Het materiaal van de vloeren in het stadhuis is sterk ruimtelijkfunctioneel bepaald. Zoals eerder beschreven, is de vloer van het plein, passend bij het karakter van een publieke ruimte, uitgevoerd in natuursteen in een lichte kleur. De balustrades en binnenwanden zijn uitgevoerd in glas, om zoveel mogelijk visuele openheid te realiseren.

Om de burgerzaal/centrale hal ruimer te ervaren, meer visuele rust te creëren en meer daglicht te reflecteren, wordt de kantorengevel aan de halzijde voorzien van wit gestucte borstweringen. De vloerafwerkingen worden dus sterk bepaald door de ruimtelijke en functionele plaats. Ze zorgen voor eenheid tussen de verschillende gebieden. Voor de verscheidenheid daarbinnen is een breed kleurenspectrum voor wandafwerkingen en meubilair samengesteld.

De kleuren zijn gebaseerd op een conceptuele studie naar veel voorkomende kleuren in de natuur van Lelystad, zoals water en koolzaad. Deze soms rustige, soms warme of vrolijke aarde- of landtinten, passen goed bij de afwisselende sferen en de houten vloer van de stadskamers. Omdat de Hollandse luchten boven de Flevopolder zeer kenmerkend zijn, vormen luchttinten de basis voor de kantoren in de hoogbouw. Deze analogieën zijn niet letterlijk overgenomen, maar vormen op een abstracte manier de basis voor het kleurenpalet van het stadhuis.

Na twintig jaar trouwe dienst werd Ector Hoogstad Architecten als oorspronkelijk architect teruggevraagd om het gebouw aan de eisen van de tijd aan te passen. Daarbij is het oorspronkelijke ontwerp gerespecteerd zonder het heilig te verklaren.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Stadhuisplein 2
  • Plaats Lelystad
  • Projecttitel Renovatie stadhuis Lelystad
  • Projectarchitect(en) Joost Ector, Koen Klijn
  • Adviseur installaties Deerns Raadgevende Ingenieurs, ‘s-Gravenhage
  • Adviseur akoestiek DGMR, ‘s-Gravenhage
  • Aannemer Noordersluis BV
  • Bouwmanagement Aronsohn
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 24.000 m²
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 20.857 m²
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2007
  • Definitief ontwerp 01-03-2009
  • Aanvang bouw 12-10-2011
  • Oplevering 01-09-2011
  • Opdrachtgever Gemeente Lelystad
  • Ontwerpbureau Ector Hoogstad Architecten
Reageer op dit artikel