Project

Reitdiep in Groningen

Geen categorie

De Meander gemeentelijke school en de Aquamarijn protestantse Basisschool delen dit nieuwe complex dat tevens een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang, een kinderopvang en een peuterspeelzaal huist. Omgeven door water, is het Reitdiep et beschouwen als een kindgericht leer- en speeleiland. Dok architecten tekende voor het ontwerp.

Reitdiep in Groningen

 

 

Het gehele gebouw is gelijkvloers en daarmee letterlijk laagdrempelig. Door de gebogen vorm ontstaat vanzelf een binnenplaats, waar voor zo’n vierhonderd leerlingen ruimte is om te spelen.

Tribune en luifel

De school is door Dok architecten iets opgetild boven het maaiveld en voorzien over de gehele lengte van een brede luifel. Deze beschermt tegen de zon en tegen de regen. De paar treden naar de binnenplaats kunnen worden ingezet als tribune. Elk lokaal is direct bereikbaar vanuit de speeltuin en kan worden geopend door openslaande deuren naar de achtergelegen brede gang.

Inspraak

Vanaf het begin zijn de gebruikers betrokken bij het ontwerpproces. Ze zullen een aantal functies naar hun eigen inzicht indelen, zoals de speelkamers, een fitnessruimte, een Science Lab en de keuken.

 
Fotograaf Katja Effting

Duurzaam

Het hele gebouw is opgetrokken uit duurzaam hout wat zorgt voor een warme en kindvriendelijke sfeer. Veel aandacht is besteed aan duurzaamheid (zo heeft het complex een EPC van maar liefst een derde onder de standaard eisen) en het binnenklimaat dat in elke klas afzonderlijk kan worden geregeld. Tevens is het dak beplant met sedum.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Slenk 2
  • Plaats Groningen
  • Projecttitel Reitdiep in Groningen
  • Projectarchitect(en) Gianni Cito
  • Adviseur installaties DWA, Ede
  • Adviseur akoestiek DWA, Bodegraven
  • Aannemer Friso, Groningen
  • Bouwmanagement Breed Intrgrated Design, Den Haag
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3791 m2
  • Programma 2 scholen, buitenschoolse opvang, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, gymzaal, 2 multifunctionele speelzalen
  • Voorlopig ontwerp 01-11-2009
  • Definitief ontwerp 01-03-2010
  • Aanvang bouw 16-04-2012
  • Oplevering 01-02-2012
  • Opdrachtgever Gemeente Groningen, dienst OCSW
  • Ontwerpbureau Dok architecten, Amsterdam
Reageer op dit artikel