Project

Regiokantoor Enexis

Geen categorie

Netbeheerder Enexis stapt met drie nieuwe regiokantoren het tijdperk in van een intelligent elektriciteitsnet dat samengaat met duurzame huisvesting. De energieneutrale nieuwbouw met een EPC van 0 is gecertificeerd met een BREEAM Excellent score. De zelfbeschaduwende gevel, de groene long en het nieuwe werken: drie kenmerken van het ontwerp van atelier PRO.

Regiokantoor Enexis

Met een hoogteaccent aan de hoofdontsluiting, een hoekverdraaiing en een overstek gebaart het gebouw naar zijn omgeving. In het verlengde van de tuin ligt een groene long, die het kantoorgebouw voorziet van licht, lucht en ruimte. Het regiokantoor kent flexibel indeelbare verdiepingen, volgens ‘Het Nieuwe Werken’. De centrale entree verbindt bedrijfshal en werkplaatsen met het kantorendeel.

De vormentaal van de bio-based gevels is geïnspireerd op een kunstwerk van de Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven. De vorm maakt de gevels zonwerend, en garandeert tegelijk voldoende daglicht en uitzicht. De groene long is een getemperd buitenklimaat waaruit verse ventilatielucht wordt aangezogen. Door zoninstraling verwarmt deze in de winter de ventilatielucht voor. In de zomer wordt de opgewarmde lucht gebruikt voor het duurzaam regenereren van het toegepaste WKO-systeem in de bodem. Het installatietechnisch concept is gebaseerd op het efficiënt toepassen van WKO en energieopslag in de bodem in combinatie met klimaatplafonds. Het gebouw heeft energiezuinige verlichting, daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie. PV-cellen op het dak vangen het gewenste energieniveau op en wisselen energie uit met het openbare energienetwerk van Enexis. Atelier PRO ontwierp ook de regiokantoren Maastricht en Venlo.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Marsweg 5
  • Plaats Zwolle
  • Projecttitel Regiokantoor Enexis
  • Projectarchitect(en) Alex Letteboer en Bas Woldman
  • Toeleveranciers false
  • Programma 5,055 m²
  • Voorlopig ontwerp 29-08-2014
  • Definitief ontwerp 29-08-2014
  • Aanvang bouw 27-08-2014
  • Oplevering 10-09-2013
  • Opdrachtgever Enexis
  • Ontwerpbureau atelier PRO architekten
Reageer op dit artikel