Project

Reddingmuseum Dorus Rijkers

Geen categorie

Eenvoud in complexiteit – Als gevolg van theaterplannen in het gebouw grenzend aan het Reddingmuseum moeten de daar verdwenen ruimten in het overblijvende reeds gevulde gebouw worden gecompenseerd. Deze complexe programmatische verdichtingsopgave levert een inspirerende nieuwe dialoog tussen oud en nieuw op.

Reddingmuseum Dorus Rijkers

Aangezien het om een bestaand gebouw gaat, is het vanuit het bouwbesluit toe gestaan om ruimten hier 2.1m hoog te maken. Dit bood de mogelijkheid om een mezzanine toe te voegen met daarop en onder ruimten voor de gewenste functies. Op de begane grond bevind zich een volume met de pantry en de balie van het museum en een volume met toiletten. Rondom deze volumes en op het open deel van de mezzanine is de expositieruimte. In de afgesloten ruimten op de mezzanine bevinden zich de kantoren, technische dienst en vergaderruimte.

In de materialisatie is bewust gekozen voor een contrast tussen het bestaande gebouw en de toevoeging. Dit is bereikt door het nieuwe volume helder wit te maken, geaccentueerd met de blauwe en oranje kleuren van de KNRM. De resulterende aan scheepsbouw refererende sculptuur bevind zich zowel in het betonnen oorspronkelijke gebouw als in de aanbouw uit 2003 en vormt zo letterlijk een brug tussen deze reeds bestaande gebouwdelen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Willemsoord
  • Plaats Den Helder
  • Projecttitel Reddingmuseum Dorus Rijkers
  • Projectarchitect(en) Maarten van Tuijl
  • Toeleveranciers false
  • Programma Museum
  • Voorlopig ontwerp 10-08-2015
  • Definitief ontwerp 10-08-2015
  • Aanvang bouw 26-08-2015
  • Oplevering 10-08-2015
  • Opdrachtgever Zeestad
  • Ontwerpbureau temp.
Reageer op dit artikel