Project

Project van de Dag: W.I.N.D. House door UNStudio

Geen categorie

Het utopische ‘smart home’, het huis waarin interne systemen en apparaten informatie zodanig met elkaar uitwisselen dat de woning energieneutraal blijft, en toch een hoog niveau van comfort en veiligheid wordt gerealiseerd. Het klinkt als een fabel, maar UNStudio ontwierp een dergelijk woonhuis in Noord-Holland: het W.I.N.D. House.

Project van de Dag: W.I.N.D. House door UNStudio

 

Het ontwerp, door Ben van Berkel van UNStudio, heeft als basis de flexibiliteit van ruimtes, de inpassing in het omringende landschap en de organisatie van verschillende ruimtes rond een centraal punt.

Om aan de veranderende leefstijl van de bewoners te voldoen heeft het W.I.N.D. House flexibele plattegronden. Deze zijn vormgegeven in vier vleugels die zich als bloemblaadjes richten op één centrale kern. De verschillende vleugels bieden een afwisseling in ruimtes voor samenzijn, afzondering, werken of spelen. Een open trap in het midden verbindt de voorzijde met de achterzijde en vormt de kern van de interne organisatie.

Dicht bij de natuur

De organisatie van de woning is afgestemd op de directe omgeving. Het W.I.N.D. House ligt aan de rand van een Noord-Hollands dorp, dicht bij het strand, en wordt begrensd door een bosrijke omgeving aan de achterkant en een uitgestrekt polderlandschap aan de voorkant. De privé vertrekken als slaapkamers en werkkamers bevinden zich in de besloten omgeving aan de achterzijde. De woonvertrekken aan de voorzijde, ook de keuken en eetkamer, zijn met een panoramisch uitzicht op het polderlandschap verbonden met de omgeving. Zowel de voorzijde als de achterzijde van de woning zijn geheel van glas, wat de beleving van het omliggende landschap optimaal maakt.

Door de bloemvormige constructie met de open trap in het midden worden zichtlijnen gecreëerd die elkaar kruisen in het hart van de woning. Een panoramisch uitzicht vanuit alle delen van het huis is het resultaat. Verschillende posities op de centraal gelegen trap leveren elk een nieuw vergezicht op, zowel door het huis als over het omringende landschap.

Smart living

Een centraal touchscreen in de woonkamer stelt de bewoners in staat het geïntegreerde systeem van toegepaste domotica volledig te reguleren. Dit kan tevens met afzonderlijke bedieningselementen in de overige ruimtes en zelfs op afstand met een LAN-verbinding. Het huis is voorzien van duurzame installaties waaronder zonnepanelen op het dak, een centrale lucht/water- warmtepomp en ventilatie met warmteterugwinning. De dragende muren van bakstenen en kleistucwerk geven het W.I.N.D. House een ademend karakter, wat versterkt wordt door het getinte glas tegen hinderlijke zonnestralen en het golvende effect van de met hout beklede gevel. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Projecttitel Project van de Dag: W.I.N.D. House door UNStudio
 • Projectarchitect(en) Ben van Berkel
 • Interieurarchitect UN Studio, Tim-Alkmaar
 • Landschapsarchitect UN Studio
 • Bouwmanagement Pieters Bouwtechniek, Haarlem
 • Toeleveranciers false
 • Bruto vloeroppervlakte (m2) 528 m²
 • Netto vloeroppervlakte (m2) 406 m²
 • Programma Eengezinswoning
 • Aanvang bouw 16-02-2015
 • Oplevering 31-12-2014
 • Opdrachtgever Particulier
 • Ontwerpbureau UNStudio
Reageer op dit artikel