Project

Project van de Dag: Thales Shared Facility Centre door LKSVDD en Reitsema & partners

Geen categorie

De Thales Group is een world-class elektronica onderneming die actief is op het gebied van luchtvaart, defensie en informatie technologie. Thales Nederland ontwikkelt en produceert geavanceerde radarinstallaties. Voor de nieuwbouw van de nieuwe hightech campus koos het bedrijf voor een ontwerp van LKSVDD en Reitsema & Partners.

Project van de Dag: Thales Shared Facility Centre door LKSVDD en Reitsema & partners

De Nederlandse hoofdvestiging van het concern gaat vrijwel volledig tegen de vlakte om plaats te maken voor een compleet nieuwe hightech campus. De 1600 werknemers zullen niet langer verspreid over het terrein werkzaam zijn maar zitten straks bij elkaar in een transparant open hoofdkantoor.  

Op het terrein langs het Twentekanaal zullen vestigingsmogelijkheden gerealiseerd worden voor hightech bedrijven. Een centraal gelegen Shared Facility Centre zal voor alle campusgebruikers gasten- en personeelsrestaurants en vergader- en lesfaciliteiten huisvesten.

  

De begane grond is transparant, hier wordt de gelegenheid geboden voor lunch en diner. Op de verdieping bevinden zich de leslokalen, vergaderen conferentieruimten. De gevelbeplating van de eerste verdieping is gebaseerd op de specialiteit van Thales, nl: ‘het verwerken van complexe dat met daarin patronen of juist patroonverstoringen’. Er is een gevel vormgegeven als gevolg van de beweging van de passant een ‘moire-effect’ genereert.

Het gebouw is flexibel van opzet en multifunctioneel inzetbaar, tevens is het verticaal uitbreidbaar. Verschillende installatietechnieken dragen zorg voor efficiënte energiehuishouding. Het ontwerp is compact met een hoge kwaliteit schil, optimaal geïsoleerd en luchtdicht gedetailleerd. De verdieping is groter dan de begane grond en vormt een overstek die oververhitting voorkomt. Er is gekozen voor materialen met lage emissies.

Aan het begin van het ontwerpproces is een studie uitgevoerd naar kansrijke installatieconcepten en bouwfysica, waarbij duurzaamheid en energiezuinig bouwen de uitgangspunten waren. Ook zijn hierbij de investerings- en exploitatie kosten in beeld gebracht. Het SFC wordt verwarmd door de restwarmte vanuit de elektronische testruimten in het office gebouw. Door middel van omkeerbare lucht/water warmtepompen wordt het gebouw verwarmd en gekoeld met energie uit de buitenlucht. De toiletten worden gespoeld met grijs water.

De nieuwbouw is voorbereid en uitgewerkt met BIM en LEAN technologieën. Zenber Interieur Architectuur maakte het ontwerp voor het interieur.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Zuidelijke Havenweg 40
  • Plaats Hengelo
  • Projecttitel Project van de Dag: Thales Shared Facility Centre door LKSVDD en Reitsema & partners
  • Projectarchitect(en) Theo Reitsema
  • Interieurarchitect Zenber Interieur Architectuur (www.zenber.nl)
  • Toeleveranciers true
  • Programma Shared Facility Centre
  • Voorlopig ontwerp 02-06-2014
  • Definitief ontwerp 02-06-2014
  • Aanvang bouw 14-01-2015
  • Oplevering 02-06-2014
  • Opdrachtgever Thales Nederland
  • Ontwerpbureau LKSVDD architecten ism Reitsema & partners architecten
Reageer op dit artikel