Project

Project van de Dag: SO De Heldring door Berger Barnett

Geen categorie

In Buiksloterham in Amsterdam Noord vindt op dit moment een ware transformatie plaats. Door de geleidelijke, organische herontwikkeling van het bedrijventerrein ontstaat een gebied waar wonen en werken op verschillende schaalniveaus worden gemengd. In deze context is het nieuwe schoolgebouw aan de Ridderspoorweg voor SO De Heldring de eerste gerealiseerde voorziening binnen het Investeringsbesluit Buiksloterham.

Project van de Dag: SO De Heldring door Berger Barnett

De school voor speciaal basisonderwijs was gevestigd in een verouderd gebouw uit de jaren 20 aan de Klimopweg. De nieuwbouw is geheel uitgerust voor speciaal onderwijs met, naast de klaslokalen, een watergewenningsbad, een volwaardige gymzaal, ruimten voor fysiotherapie en andere ondersteunende functies.

In lijn met het duurzaamheidsprogramma 2011-2014 van Amsterdam vindt de selectie en beoordeling van projecten in Buiksloterham plaats op basis van aantoonbare duurzaamheid met de focus op energie en klimaat. Het gebouw voldoet dan ook niet alleen aan het PVE Frisse Scholen maar is eveneens klimaatneutraal. Bijzonder is de luchtbehandelingkast die met ‘adiabatische’ processen het gebouw op een milieuvriendelijke kan koelen.

De zonweringsschermen bepalen in grote mate de uiteindelijke verschijningsvorm van het gebouw. De vier meter hoge geperforeerde schermen kunnen met een afstandsbediening vanuit de lokalen worden verschoven. Het perforatieontwerp is gesubsidieerd door het AFK en gerealiseerd met computergestuurde watersnijtechniek naar een ontwerp van grafisch ontwerper Hansje van Halem.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bosrankstraat 1
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Project van de Dag: SO De Heldring door Berger Barnett
  • Projectarchitect(en) Peter de Jager
  • Toeleveranciers false
  • Programma School voor Speciaal Basisonderwijs met gymzaal en watergewenningsbad
  • Voorlopig ontwerp 29-08-2014
  • Definitief ontwerp 29-08-2014
  • Aanvang bouw 22-01-2015
  • Oplevering 01-03-2014
  • Opdrachtgever Stichting kolom
  • Ontwerpbureau Berger Barnett Architecten
Reageer op dit artikel